Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Když programátor PLC nerespektuje omezení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.02.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Když programátor PLC nerespektuje omezení


Když programátor PLC nerespektuje omezení
Při převzetí cizího projektu bylo zřejmé, že programátor dodavatelské firmy nebyl v konkrétním jazyce PLC příliš zběhlý. Občas projevilo zaseknutí sekvence povelů na ventily a motory tak, že jedna část programu byla informována, že již smí pokračovat a druhá nikoliv. Seznam případů ke studiu je velmi rozsáhlý a pro bezpečný provoz zařízení je základním studijním materiálem zkušenost ze života.
Luděk Zimmermann, ze dne: 24.02.2011

Případy pro poučení
Vždy se najde situace, se kterou se buď nepočítalo, nebo se ignoroval některý provozní předpis. Každá nová zkušenost jen potvrzuje fakt, že nikdo si nikdy nemůže říct, že nikdy nelze program prohlásit za hotový a bez nutnosti dalších změn.

 

Při převzetí cizího projektu bylo zřejmé, že programátor dodavatelské firmy nebyl v konkrétním jazyce PLC příliš zběhlý. Na začátku servisu se opravily zjevné nedostatky a poté se analyzovala funkce zařízení při výpadcích některých ventilů. Hned první problém ukázal, jak nevhodně byla domluvena signálová komunikace s cizím zařízením, kdy se nedodržela negativní signální úroveň pro poruchový stav. Výpadek jističe u něj nebyl detekován jako porucha a tím nebylo vynuceno zastavení provozu.

Dále se občas projevilo zaseknutí sekvence povelů na ventily a motory tak, že jedna část programu byla informována, že již smí pokračovat a druhá nikoliv. Společným prvkem bylo použití dotazu na doběhnutí časovače, což je sice správná programová konstrukce, ale je jen na náhodě, kdy při plnění programu k doběhnutí času dojde. Na rozdíl od fyzických reléových obvodů se v PLC provádí vše postupně, nikoliv naráz. Hazard s použitím časovače tedy spočíval v tom, že jedna část programu ještě byla vykonávána s příznakem "nedoběhl" a druhá již s "doběhl". Oprava je snadná: zeptat se jen jednou a zapamatovat stav časovače a program v PLC vykoná s touto informací celý jeden cyklus, než se opět dostane na instrukci ke čtení doběhu časovače.

Při kontrole rozvaděče s PLC v plynové kotelně po připojení PC kabelem (s převodníkem) proběhl restart PLC, a tedy výpadek celé technologie. Kontrola kabelu i připojení PC k zásuvce bylo bez viditelných poškození, takže se proměřily všechny elektrické rozvody. Zvláštní byl jen rozdíl mezi zemí od zásuvky PC a zemí na kovovém plášti zástrčky převodníku na kabelu.

Podle informací byl projekt realizován pomocí PC s kabelem položeným do velína vedle vizualizačního PC. Ten však byl v umělohmotném provedení bez vnějších kovových částí a zásuvka PC byla napájena z UPS.
Servisní prohlídka dále probíhala bez problémů, protože již nedocházelo k propojení rozdílných zemí přes programátorský kabel.

Seznam případů ke studiu je velmi rozsáhlý a pro bezpečný provoz zařízení je základním studijním materiálem zkušenost ze života. Splnění požadavků projektanta se znalostí podstaty zařazení stroje do bezpečnostní kategorie (EN 954-1, EN 60204-1) a realizace kategorie zastavení zajišťuje jistotu maximální ochrany lidí i majetku. Samotné uvádění do provozu nebo revize je nejnebezpečnější fází před předáním stroje obsluze do běžného užívání. Vždy je ale nutno brát zřetel na to, že i nejkomplexnější test neodhalí vše, čeho je (ne)schopný člověk schopen dosáhnout.

Luděk Zimmermann COLSYS - AUTOMATIK, a.s.

Tato přednáška je ukázkou sborníku přednášek č. 40.

Sborník je již jen v elektronické podobě.

Cena sborníku v elektronické podobě je 140,-Kč, pro členy Clusteru 100,-Kč

Pokud máte o sborník zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.