Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kdy se revidují a kontrolují spotřebiče


Elektrické spotřebiče se klasicky revidují po opravách. Kromě toho je třeba dbát na to, aby se kontrolovaly a revidovaly v pravidelných lhůtách. Od čeho se tyto lhůty odvozují? Jak se spotřebiče rozdělují podle provedení a jak podle způsobu využívání? A jak často má provozovatel provádět revize u jednotlivých skupin a tříd ochrany spotřebičů? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 28.11.2014



Elektrické spotřebiče (včetně elektrického ručního nářadí) se revidují po opravách. Elektrické ruční nářadí vydávané zaměstnancům pro jejich pracovní činnost by se před každým výdejem mělo přezkoušet a po každém vrácení nářadí zkontrolovat. Kromě toho je třeba dbát na to, aby se elektrické spotřebiče (včetně elektrického ručního nářadí) kontrolovaly a revidovaly v pravidelných lhůtách. Ty se odvozují:
Podle provedení se elektrické spotřebiče rozdělují na:

Podle způsobu užívání se elektrické spotřebiče zařazují do:

Revize i kontroly veškerých spotřebičů skupiny A se provádějí vždy před jejich vydáním uživateli.

Kontroly nepřipevněných elektrických spotřebičů provádí jejich uživatel před jejich použitím. Termín „před použitím“ se u spotřebičů skupiny D vztahuje na zahájení činnosti (např. výuky ve škole atp.) nebo před poskytnutím dalšímu uživateli (např. dalšímu hostu v hotelovém pokoji atp.).

K tomu, jak tuto činnost provádět, musí být uživatel poučen (poučení se nevztahuje na hotelové a ubytované hosty, nemocniční pacienty atp.).

Revize elektrických spotřebičů zajištuje jejich:

Prodejce by měl u použitých spotřebičů, které jsou znovu uváděny na trh zajistit, aby tyto spotřebiče splňovaly veškeré náležitosti (prohlášení o shodě atd.) jako u nového výrobku. Ten, kdo tyto náležitosti zajistí, se pak považuje za výrobce.

U spotřebičů skupiny A zajištuje revizi pronajímatel před vydáním spotřebiče provozovateli nebo přímému uživateli. Ten pak, pokud se jedná o dlouhodobější pronájem, zajištuje revize ve výše uvedených lhůtách.

Revize nepřenosných a trvale připevněných spotřebičů se provádějí ve lhůtách předepsaných v CSN 33 1500 pro revize elektrických zařízení. Přitom ten, kdo provádí revizi, podle charakteru spotřebiče rozhodne, zda uplatní postupy, jak jsou popsány pro revize spotřebičů v této publikaci (resp. v příslušné normě) nebo postupy pro revize elektrické instalace.

Přestože, jak je z celé této publikace i z CSN 33 1600 ed.2 vidět, existují spotřebiče různého provedení, velikosti, hmotnosti, účelu, způsobu ovládání atd., bylo provádění jejich kontrol a revizí shrnuto do hlavních zásad, které se pro elektrické spotřebiče uplatňují téměř všeobecně.


Více informací k tomuto tématu naleznete v knize
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.