Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kdy je a není efektivní výuka distanční, elektronickou formou?


Document Actions
Kdy je a není efektivní výuka distanční, elektronickou formou?
Napříč odborníky se šíří diskuse nad formátem vzdělávání. S příchodem Covid-19 se upínáme na elektronickou komunikaci. Není divu, pokud z faktických důvodů není žádoucí osobní setkávání. Ovšem není dobré se domnívat, že způsob osobní komunikace se má jednoduše nahradit elektronickým za stejných okolností. Virtuální svět má zcela odlišná pravidla své existence. Pokud se rozhodujeme, zda nahradíme svou přítomnost na obchodním jednání elektronickou telekonferencí, nebo zda se neúčastníme osobně nějaké vzdělávací události a využijeme webcastu nebo webináře, máme k tomu určitě dobré důvody ...
Miroslav Minařík, ze dne: 9.09.2020
reklama


Stále se setkávám s debatami nad tím, zda je osobní účast na školení opravdu nutná nebo by se dala nahradit elektronickou alternativou. Dala i nedala.

Možná se ptejme nejdříve obecně, kdy je sama výuka efektivní a až pak teprve přidejme příslušnou formu. Ze své zkušenosti vím, že forma (formát) je až za způsobem podání obsahu.
Podáním! A obsahu!
Tedy pokud je obsah dobrý a špatně se podá, výsledkem mohou být spící obličeje na stole. Koneckonců i obráceně to nedopadá lépe, pouze s rozdílem, že účastník opouští místnost.


Infodny Schrack Technik


Způsob podání přednášejícího je důležitý.
Posluchači prominou mnoho, pokud mluví spatra ke konkrétní problematice. Pokud však přednášející předčítá prezentaci, pak posluchač může cítit, že to samé si může přečíst sám. (poznámka prezentace není výukový materiál). Pokud máme věnovat svůj produktivní čas, pak asi tomu, kdo nás něčím obohatí. Rozhodně nebude nikdo slzet štěstím, pokud ho bude chtít přednášející nadchnout prodejní rétorikou. S čímž se nezřítka setkáváme.

Co je důležité pro účastníka?
Možnost posluchače se soustředit na předkládanou látku. Školit se na počítači na svém pracovišti, kdy každou chvíli na vás někdo mluví nebo zvoní telefon, opravdu nemusí být dobré, jak si někdo představuje. Školit se na počítači doma nemusí být rovněž výhrou. Tam v mnohých případech máte menší šanci se od vnějšího světa osvobodit než by někdo očekával.


Webcast xComfort


Výjezdní zasedání,
resp. soustředění mělo vždy svůj praktický význam. Kromě osobního kontaktu, kdy bylo možné vykomunikovat daleko více než pouze témata soustředění, kde je samozřejmě neopomenutelnou částí veselice a občerstvení. Takovou událost přesunete do elektronické podoby opravdu stěží.

Podobná úvaha se objevuje i nad formátem knih.
Papír, elektronická verze do čtečky nebo audiokniha? Ani jednu alternativu nelze paušálně vyzdvihnout nebo odsoudit. Každý titul je jiný, stejně tak jako každý čtenář má jiné potřeby, představy či schopnosti. Ale vraťme se k přednáškám ...


Elektrická spojka (výjezdní zasedání)


Co se vlastně očekává od přednášky a přednášejícího?
Erudice, řekne klasik. Jenže erudice v čem?
  • Ve svém oboru nebo v umění látku dobře podat?
  • Má vystihovat avízovaný předmět?
  • Měl by přednášející uvádět příklady?
  • Má mít dostatečný počet argumentů?
Mějme na paměti, že technik není samosebou herec a herec není technik. Proto se nejčastěji setkáváme s techniky, kteří často podávají podprůměrné prezentační dovednosti. Někteří s odvolávkou, že jsou přece technici, jiní na sobě mlčky pracují a zlepšují se.

Čeho se přednášející na internetu často dopouští?
Zjednodušeně uvedeno, domnívají se, že stejný postup přednesu jako na osobním jednání lze uplatnit i prostřednictvím telekonference. Celý seznam dá na samostatný článek. Následek mylných postupů je rychlejší než při osobních setkáních. Pokud účastník váží dlouhou cestu na seminář, pak drobné přestupky přehlíží. Bohužel na internetu naopak neodpouští a okamžitě odchází jinam. Ovšem jak jsem již uvedl, situace se stále zlepšuje.


Workshop na výjezdním zasedání


Jak si tedy vybírat?
Pokud mohu nabídnout vlastní rozhodovací pochod, pak je důležité:
  1. téma
  2. autor
  3. formát
    osobní účast => když vyhovuje datum a místo
    elektronická účast => když jednoduše nestíhám
  4. cena nebo místo (osobní účasti)
Kam to všechno spěje?
Zde si prosím každý odpovězme sami dle svého uvážení a rozhledu. V každém případě musíme zacházet s tím, co máme k dispozici, nikoliv s tím, co bychom si přáli. Nezbývá nám všem být připraveni na všechny dostupné alternativy a pokud to jen půjde, setkávat se osobně.





KDY WEBCAST A KDY OSOBNĚ?
Co ty na to? Dej vědět níže v diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933