Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Kdo si pamatuje na hlasování z roku 2005?


Document Actions
Kdo si pamatuje na hlasování z roku 2005?
Vzpomínáte si, o čem se zde hlasovalo před sedmnácti lety? V té době nebylo o možnosti on-line přístupu k technickým normám ani pomyšlení. Ceny za jediný, papírový formát byly vysoké. Jak jsme tehdy uvažovali nad možným financováním tvorby norem? Další téma bylo o rozhodujících faktorech při rozhodování při volbě elektroinstalačního materiálu. A poslední mikrohlasování bylo o kutilech a amatérských elektrikářích. Co myslíte? Jak se odpovídalo na otázku, zda domácí kutilové berou práci odborníkům? Malou rekapitulaci sledujte zde ...
Vilém Gracias, ze dne: 2.01.2022


"Ach ta hlasování, k čemu jsou?", pokládá otázku nejeden tazatel. Jsou, třeba pro mne jiné než pro ostatní. Zajímají mě otázky více než konečné výsledky. Zapátral jsem po některých archívních hlasování především proto, abych připomněl tehdejší pohledy a mohli jsme tak udělat srovnání se stávající situací. O čem tehdy byla řeč?


Ceny technických norem v Česku
Technická norma je pro elektrotechnika základním vodítkem správného návrhu, instalace a provozování elektrických zařízení. Je to sbírka zkušeností, které se formou nezávazného dokumentu šíří mezi zájemce. Nezávazný dokument však není zdarma. Do jaké míry je, či není drahý je diskutabilní a záleží na úhlu pohledu spotřebitele konkrétní normy.


Pokud se odborné veřejnosti oznámí rozpočet na tvorbu technických norem bez dalších souvislostí, veřejnost si chybějící doplňuje sama po svém. I dnes běžný, řekněme průměrně vzdělaný elektrikář nemá ponětí o náročnosti práce na vytvoření normy. Dokonce se určitá skupina dodnes domnívá, že normalizační úřad je v soukromém vlastnictví. A skutečnost, že financování normalizace není v rukou tržní ekonomiky, ale úředního rozpočtu, je také důležitým detailem.
 
A stalo se co? Tržní systém distribuce ČSN určitě ne. Komunisti zmizeli z vlády zcela, tak to vypadá na opačný efekt. O nižší ceny se vlastně neměl ani kdo zasadit. Stávka elektrotechniků dtto. Zázraky se asi děly v jiných oblastech než v elektrotechnice. A ceny elektrikářů? Pokud se zvedaly, pak zcela z jných důvodů ....




A co se stalo? Části mzdy se zcela určitě odváděly, ovšem s technickou normalizaci to nemělo vůbec nic společného. Ostatně nevznikl ani žádný jiný způsob "daňového podojení" třeba u obchodujících společností. A vlastně při starém to také nemohlo zůstat. Protože cena kopírek a tonerů začala být silně motivační. Úřad musel reagovat.

V roce 2009 byl zásadním milníkem zavedení elektronické distribuce ČSN on-line. Viz diskusní téma zde. Tehdy stálo čtení + tisk 3500,-Kč za rok. V březnu 2015 se cena skokově změnila o 100%, resp. původní cenové podmínky se zkrátily z 12. měsíců na pouhých 6. Pokusy o bezplatné normy dopadly kladně především pro stavebnictví než pro většinu podoborů elektrotechniky.

"To nemají elektrotechnici žádnou moc, aby s cenami něco dokázali udělat?" Takové a podobné otázky občas zaznívají. Nemají. Proč by měli mít? Žádná názorová elektrotechnická jednota neexistuje. Připomínat předválečný Elektrotechnický Svaz Český je sice pěkná nostalgie, ovšem dnešní elektrotechnické zájmy se rozdělili do tisíců malých jednotek. Takových jak si je například na sociálních sítích dovedeme názoně ukázat. Navíc před sto lety ESČ byl normotvůrce a ani tehdy zdarma nic nebylo.

Ceny za technické normy jsou tak patrně v pořádku.



Rozhodovací argumenty
při nakupování elektroinstalačního materiálu
Nutno podtrhnout, že rok 2005 se dal označit, s porovnáním dneška, za e-shopový pravěk. Také tehdy nakupovala jiná generace a s jinými zvyky. Co se tehdy označovalo za relevantní?



A co se stalo? Možná to někoho překvapí, ovšem ten základní princip obchodu zůstává stále stejný. Pouze "mouchy", respektive okolnosti kolem nakupování se neustále mění. Zvláště rok 2021, konkrétně materiálová krize tak "zacvičila se zavedenými obchodními pravidly", že se situace dodnes zdá hezčí než byla. K nakupování po internetu byla ještě před covidovou krizí věnovaná tato série ...


Kolik práce uberou elektrikářům domácí kutilové?
Amatéři, fušeři, hodinoví manželé, spotřebitelé svépomocí a tak podobně označovaní nekvalifikovaní lidé jsou terčem v podstatě v každé zemi na světě. Česko není žádnou výjimkou. Mikrohlasování poukázalo, že se s tím asi vyrovnáme :-)



A je to dnes jiné? Podle evropských médií se situace v této oblasti srovnává s okolními státy. Odborníci apelují na produktivitu práce a výšku HDP. Vliv vzdělanosti nemá na počet kutilů prý vliv. Stále tedy přetrvává řešení "naučit se s nimi žít". Jednoduše ať si dělají co je pro ně důležité. To je svoboda.


Aniž bych chtěl názory lidu znevažovat, nejen na těchto přehledech, ale i v jiných médiích jsou výsledky veřejných hlasování v podstatě nic nevypovídající a nepoužitelné. Také nechci zabíhat od techniky do politiky, avšak paralela s přímou volbou prezidenta tu je. Skutečnost, že se rozhodla většina z nikoho osobnost neudělá zrovna tak jako z plesnivého chleba nevykouzlí voňavý koláč.

Každé hlasování, průzkum má cenu především pro jeho zadavatele. Ten ví, proč jakou otázku pokládá a má nějakou dekódovací tabulku výsledků. Snad. V případě tohoto portálu je to doplněk k diskusím, kde se objasní mnoho skrytých neznámých. Otázky všech zde uveřejněných anket vyvstaly z často pokládaných dotazů a připomínek. Těším se na další návrhy a reakce ...

Nyní zde otvírám jednoduché, ovšem zásadní hlasování o výstavě, či veletrhu, kterého bych se účastnil. Tedy samozřejmě pokud se bude pořádat a bude jej možné navštívit. Možná bude oblíbenost malého veletrhu větší než bychom mysleli, ne?





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933