Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.07.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů


Kdo je oprávněn provádět revize, kontroly a ověřování bezpečnosti po opravě spotřebičů? Revize smí provádět pracovník s příslušnou elektrotechnickou a odbornou kvalifikací. Ověření bezpečnosti po opravě může provádět pověřený pracovník, který nemusí být nutně revizní technik. Kontroly pak provádí přímo uživatel spotřebičů, který má být o nutnosti vykonávat kontroly a o způsobu jejich provádění prokazatelně poučen.
Leoš Koupý, ze dne: 3.07.2015



Revize elektrických spotřebičů smí provádět pracovník s příslušnou elektrotechnickou a odbornou kvalifikací. Norma ČSN 33 1600 ed.2 kvalifikaci pracovníků pro provádění revizí elektrických spotřebičů nestanovuje.

Ověření bezpečnosti elektrického spotřebiče nebo elektrického nářadí po opravě může v souladu s ČSN 33 1500 provádět pověřený pracovník, tzn. i pracovník, který není revizní technik. Lze však doporučit, aby jeho elektrotechnická kvalifikace byla minimálně §6, tedy pracovník pro samostatnou činnost. 

Kontroly
elektrického ručního nářadí a elektrických spotřebičů provádí přímo jejich uživatel. Kontroly se provádějí vždy před použitím spotřebiče. O kontrolách není nutno provádět zápis s výjimkou případu zjištěné závady (ošetřeno místní směrnicí nebo Místním provozním bezpečnostním předpisem).

Uživatel by měl být o nutnosti vykonávat kontroly a o způsobu jejich provádění prokazatelně poučen.

Kontroly svařovacích zařízení
podle ČSN EN 60974-4 smí provádět odborný pracovník v oboru elektrických oprav, který je obeznámen s problematikou svařování, řezání a příbuznými metodami.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.