Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Brněnská havárie zemního kabelu (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.05.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Brněnská havárie zemního kabelu (2.)


dmpblap2.jpg
V Brně došlo k poruše zemního kabelu, při které se dostalo trakční napětí 600V DC do sítě nn. Následky byly spálené pojistky, elektroměry, spotřebiče.... Kdo to vše zaplatí? Co bylo příčinou? Zeptali jsme vedoucího infrastruktury provozu DPMB Františka Lapeše...
Miroslav Minařík, ze dne: 29.05.2003

Mé kroky z JME vedly po několika dnech k Františkovi Lapešovi, který prozrazuje prozatím známá a ověřená fakta. Tedy stejně jako Zdeněk Dadák JME, tak i František Lapeš nechce spekulovat a vyčkává na odbornou expertízu.

Tedy oficiálně z DPMB....
Dne 19.5.2003 v 10:52 hodin došlo k provozní poruše trakčních kabelů (N45a/1,2). Jako místo poruchy byla zaměřena křižovatka ulic Merhautova - Jugoslávská, nedaleko od střední zdravotnické školy.
Při provádění zemních prací byl cítit pach plynu. Přivolaná pohotovost JMP lokalizovala poruchu plynovodu zhruba ve stejném místě. Po odhalení skutečného místa poruchy bylo zjištěno poškození plynovodu a nn kabelu JME. Zkratem mezi kabely nn JME a trakčními kabely DPMB došlo k zavlečení trakčního napětí do distribuční sítě JME.
V současné době se skutečná příčina této havárie podléhá zkoumání renomovanými znalci.

Tolik prozatím oficiálně z brněnského dopravního podniku. S Františkem Lapešem jsme ovšem hovořili o konkrétních detailech, odlišnostech od běžné instalace rozvodů nn. Tento rozhovor se zpracovává ......

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.