Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Katalog silových kabelů KABEX (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.09.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Katalog silových kabelů KABEX


Katalog silových kabelů KABEX
Krátký pohled a stručný komentář o katalogu silových kabelů. Odkud se dnes učit o kabelech a vodičích? Jak s námi dnes výrobci ve skutečnosti komunikují? Postačí nám už jen reklamní inzerce na sociálních sítích? Některé katalogy kromě popisu vyráběných položek věnují svůj časoprostor pro objasňování obecně známých otázek. Procházím katalog silových kabelů a opravdu bych jej nazval pouhým katalogem.
Vilém Gracias, ze dne: 29.09.2021



Odborníci, kabeláři jakoby vymizeli ze zemského povrchu, tedy alespoň toho českého. Za mých studentských let byli odborníci naši profesoři a pak vždy u každého výrobce byla tvář značky, která vystupovala mediálně. Díky takovým jsme se o kabelech dozvěděli podstatně více než parametry vyráběného sortimentu. Z naprosto nepochopitelných důvodů někteří výrobci očekávají, že se budeme učit ze sociálních sítí. To je však jiné téma. Zpět ke katalogu ...


Pro více informací kliknout!


Co katalog prozrazuje za detaily?
Každá kapitola produktů prozrazuje název, obrázek, kódové označení, konstrukci, relevantní technická data, popis typického použití a třeba také požární vlastnosti. Vždy následuje tabulka vyráběných alternativ. Pro přehlednost přidali autoři rozlišovací piktogramy. Ale dál nic zásadně edukativního nenalezneme. Tedy kromě objasnění písmenného a číselného značení.

Proč novodobé značení kabelů? To je zde přece již dlouho. Jsem stará škola a kabel hliníkovými žilami bude pro mne asi navěky AYKY podobně jako měděný CYKY, což však neznamená, že neznám tuto tabulku (nebo tuto). Ale také je přínosné toto vysvětlení pojmu CPR.




Pro více informací kliknout!


Které kapitoly v katalogu nalezneme?
  • Kabely z PVC
    1-CYKFY
  • Kabely nešířící oheň HFFR-R
    1-CXKE-R,  1-CXFE-R, 1-CXKE-R ZE, 1-CXKE-R WB
  • Ohniodolné kabely HFFR-V
    1-CXKE-V, 1-CXFE-V, 1-CXKE-V ZE, 1-CXKE-V WB
  • Kabely CPDex B2ca
    CPDex 1-CXKE-R, CPDex 1-C2XKE-R, CPDex 1-CXFE-R, CPDex 1-C2XFE-R, CPDex 1-CHKE-V, CPDex 1-CHFE-V
  • CPR průvodce


Pro více informací kliknout!


Tento katalog, alespoň pro mne, je plně dostačující v pdf respektive elektronické formě. Alespoň do chvíle, než tohoto výrobce potkáme na některém z veletrhů. Třeba na blížícím se Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde bych portfólio Kabex očekával. Měl bych šanci se zeptat na souvislosti, které třeba v katalogu neuvádí.

Celý tento katalog lze zde v redakční knihovně prohledávat a prohlížet!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.