Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Katalog prvků Technologie budov


Document Actions
Katalog prvků Technologie budov
Co vše si dovedete představit pod takovým titulkem? Já asi mnohem více než o čem tento dokument vypovídá. Objevíme několik řad přístrojů, kterými ovládáme obvody a také nahlédneme do produktového portfólia přístrojů KNX světové značky. V sešitu označeném technologie budov tedy čekejme vypínače. Mám rád přesmyčky a rébusy, ovšem pokud bych hledal zásuvky, asi bych sešit s tímto nadpisem vynechal. Katalogy popisující design trpí obecně stále stejným nešvarem. Výrobce o svém produktu používá výrazy elegantní, nadčasový ...
Vilém Gracias, ze dne: 18.04.2023
reklama


... ale to je jeho zbožné přání. Ten, kdo to má hodnotit, je odběratel. Bohužel odběratel není autorem katalogu. A já můj osobní názor je také subjektivní, proto bych hodnocení, či popis designu prostřednictvím hodnotících superlativ zcela vynechal. Ale pryč s předsudky, výplňovým balastem a zaměřme se na to, co nás skutečně oslovuje.


Pro více informací kliknout!


Jako tradičně jsem navštívil Informační dny Schrack Technik. Letos jsem však pozván nebyl a nebyl jsem sám. Příčinou byla patrně personální výměna v této společnosti a nějak se osobní vztahy špatně zkopírovaly. Nebo je také možné, že Schrack přistupuje ke svým příznivcům až příliš digitálně a já zrovna příznivec TikToku nejsem :-)



Pokud sáhnu po sešitě o vypínačích, zásuvkách, respektive ovladačích, pak očekávám popis funkcí, zapojení a souvisejících technikáliích. Ladnost tvarů, barevné nádechy a emoční zážitky při použití produktů určitě osloví koncovou spotřebitelku a nepochybně zadavatele samotného. V rámci úspory energie a místa se vydávají universální katalogy pro obě skupiny (dodavatel/ odběratel) čím dál častěji. Ale to, co hledám, zde skutečně je obsaženo!




Co v sešitě nalezneme?
  • DESIGN VISIO 50
    "Rámečky řady Design VISIO 50 zaujmou především svým elegantním a nadčasovým vzhledem.
    Výrobky lze použít v kuchyni, koupelně nebo obývacím pokoji. Elegantní Design VISIO 50 je dán rovnými liniemi a kvalitu vyzdvihuje stabilita a odolnost. Samozřejmostí je široký sortiment a možnost kombinace spínačů a zásuvek v 1 až 5násobném provedení rámečku
    ."

  • DESIGN VISIO 45
    "VISIO 45 je skutečně všestranný design s širokou škálou barev a materiálů. Tato atraktivní řada
    spínačů je univerzální a lze ji instalovat do kulatých (KU68) i obdélníkových instalačních krabic.
    Libovolně lze zvolit horizontální nebo vertikální montáž. Montážní rámečky lze snadno a flexibilně namontovat (upevňovacími drápky nebo standardně šroubky). Montážní rámečky se dají lehce spojit a vytvořit tak pevný a stabilní celek.
    "

  • DESIGN VISIO IP20
    "Vylomitelné průchodky pro kabely na stranách a zadní stěně. 4 upevňovací otvory pro snadnou povrchovou montáž
    Všechny přístroje a zásuvky mají zadní stěnu. Snadná demontáž šroubovákem
    "

  • DESIGN VISIO IP54
    "Vertikální a horizontální kombinace VISIO IP54 vytvářejí kompaktní vzhled na každé stěně. Dvou kombinace zásuvek je již předpřipravena k zapojení. Patentovaný asymetrický těsnicí systém VISIO IP54 nabízí možnost montáže velmi blízko stěny. Systém VISIO IP54 je také vybaven speciálním těsněním, které umožňuje vedení tří kabelů."

  • KNX ovládací jednotky
    "KNX je sběrnicový systém pro inteligentní řízení budov a domácností. Jeho komplexní řešení umožňuje nekonečné možnosti v ovládání, regulaci, řízení či dohled nad daným objektem. Komplexně navržený systém vede k úsporám za instalaci i následný provoz."

  • KNX akční členy
    "Mezi spotřebičem a napájecím napětí je instalována řídicí jednotka (KNX akční člen).
    Akční člen je připojen na komunikační sběrnici KNX. Přes sběrnici je akční člen řízen pomocí nástěnných panelů, softwarových aplikací nebo automaticky (např. termostaty, regulátory jasu, pohybovými čidly, čidly CO2,…)
    "

    Pokud vím, ta Schrack není členem české skupiny KNXCZ.cz a sortiment pouze dodává. A mezi systémovými integrátory se o distribuci produktů KNX Siemens prostřednictvím Schrack Technik především pouze ví. Přes to se odtud o možnostech dozvídám více, než odjinud :-) Oblast KNX je "tajemnou stezkou", po které kráčí výrobci i dodavatelé se zcela jinými záměry, než se zdá.

  • Technické informace
    "instalační zóny, pomocník pro určení počtu zásuvek, tabulka plánování zásuvek, schémata zapojení VISIO 50, schémata zapojení VISIO 45, tabulka výkonů stmívačů VISIO 50 / VISIO 45, regulátory teploty VISIO 50 / VISIO 45, svodiče přepětí pro zásuvky, SAT/TV VISIO 50, data a IT VISIO 50 / VISIO 45, ovládání žaluzií - Zapojení VISIO 50 / VISIO 45, technická data - FM přijímač VISIO 50, technická data - Čidla pohybu a přítomnosti, technická data KNX, rámečky VISIO 50 - rozměry, nástěnné krabice VISIO 50 - rozměry, VISIO IP54 / VISIO 20 - rozměry, rámečky VISIO 45 - rozměry, montážní krabice VISIO 45 - rozměry, montážní krabice VISIO 45 - sestavy, technická data - podlahové krabice VISIO 45, detektory kouře ..."



Co prozrazují podrobnosti?
Každá kapitola začíná popisem designu provedení. U některých se popisují jednotlivé části přístrojů, u jiných kapitola začíná rámečky a vícerámečky. Za důležitý považuji popis a možnosti montáže přístrojů, což je pro člověka praxe neznalého důležitá informace. Stejně tak přehled všech přístrojů dané řady. Každý prvek má malou fotografii, základní popis a v tabulce možné alternativy včetně přesného objednacího čísla. Pokud je to důležité, nechybí ani kótované perokresby s podrobnostmi.



Nevím, zda nejsem svými předešlými znalostmi sortimentu SCHRACK již nějak ovlivněn, ale jediné, co je pro mě přínosem je přehled možností přístrojů v jednotlivých řadách. Pokud jsem se zmiňoval o vypínačích, pak objevíme třeba i podlahové krabice. V těch sice vypínače očekávat nebudeme, zásuvky jako součást kolekce však ano. Překvapením v takovém houští odborných podrobností pro mne bylo toto schéma zapojení vypínačů. Uvažte. Člověk, který řeší sběrnicové spojky KNX by takovou informaci měl znát, ne?

SCHRACK Technik byl po dlouhá léta mou srdcovou záležitostí. Dobrý sortiment, dobrá logistika, dobrá technická podpora a vše mělo své řešení. Věřme tomu, že i v budoucnu budou "vypínací charakteristiky" objasňovány na nějakém fotbale uprostřed otevřené krajiny ...

Celý katalog lze prohledávat a prohlížet zde v redakční knihovně!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933