Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Katalog kabelů LABARA Cables


Document Actions
Katalog kabelů LABARA Cables
Znáte dodavatele kabelů výrobců SMOLKABEL a ENERGOKOMPLEKT? Na náš trh dodávají holé vodiče, silové kabely, vodiče pro nadzemní vedení, kabely pro střední a vysoké napětí ... společnost LABARA CABLES vznikla v roce 2009 a na český trh dodává nejen běloruskou produkci kabelářských položek, ale nabízí portfólio kabelů a vodičů mnoha dalších zahraničních i českých výrobců. Nakupujete kabely u tohoto distributora? Znáte jej? Jaké mu dáte reference? O provedení vydaného katalogu kabelů a vodičů této značky se krátce zmiňuji v článku ...
Jiří Macháček, ze dne: 22.03.2021
reklama


Článek je psán v březnu 2021, tedy v podivné době, kdy je slyšet pouze o některých značkách. Díky nemožnosti se setkávat osobně máme většinu informací z doslechu. Někteří dodavatelé se alespoň aktivně snaží nahrazovat veletrhy a výstavy elektronicky webcasty nebo svými soukromými webináři. Tak jsme se jako uživatelé dostali do situace, kdy  musíme pro své znalosti být na všech sociálních sítích, přihlášení k odběru všech možných a nemožných newsletterů, utápět se v datech a přesto stále nevědět vše co potřebujeme.

V informačně nepřehledné situaci se snadno stane, že speciální dodavatelé, jako třeba LABARA, mohou být v té záplavě přehlídnutelní. Co se z publikace LABARA Cables dozvíme?



Pro více informací kliknout!


V katalogu objevíme kabelářská témata
  • Kabely pro vysoké napětí do 110kV
  • Kabely pro střední napětí do 30kV
  • Silové kabely do 1kV
  • PVC 3-žilové izolované kabely do 6kV
  • PVC izolované ovládací kabely
  • Pryžové izolované kabely a dráty
  • Polyuretanové stavební kabely
  • Bezhalogenové a ohnivzdorné vodiče a kabely
  • Tepelně odolné kabely
  • Telekomunikační kabely
  • Elektronické a počítačové kabely



Pro více informací kliknout!

Provedení detailů:
Z kraje autor popisuje konstrukční prvky kabelů. Pro čtenáře, kteří stále zůstávají u legendárních označení kabelů AYKY, CYKY ... uvádí příklad vysvětlení kódového značení H07RN–F3G1,5 (Ale pozor! CYKY kabely nalezneme také!). Veškerý obsah je v dvojjazyčném provedení.

Část konkrétního produktu prozrazuje například typové označení, obrázek znázorňující strukturu kabelů, popisuje konstrukci, uvádí provozní teplotu, rázové napětí, poloměr ohybu, použití, odkazuje na PNE, jádro kabelu, materiál pláště, samozhášivost, ... V tabulkách nacházíme počet žil/průřez jádra, průměr nad izolací, celkový průměr, váhu. Dále pak elektrické vlastnosti při 20°C a proudovou zatížitelnost při různých teplotách. 

Pozoruhodná je snaha o maximální počet uvedení url na jedné stránce.
I když to není zcela pravidlem, url www.labaracables.cz je na každé stránce uvedeno 5x! Při počtu 284 stran je tato informace uvedena více jak tisíckrát.


Běloruský Energokomplet

Závěr
Nejsem si jistý, zda informační materiál nazvat skutečně katalogem. Vzhledem k tomu, co mi za poslední dvě desetiletí prošlo pracovištěm za technickou podporu k projektování, možná by to měl být nějaký výběrový rejstřík. Protože na drtivé většině použité plochy nalezneme tabulky parametrů a nezbytně nutné informace. To není samozřejmě špatně. Pro ty, kteří kabely a vodiče nakupují, je to správná pomůcka.

Pokud srovnávám informace uvedené v katalogu a na uvedené adrese, pak je technický sešit složen z mnoha pdf, uvedených na firemních stránkách. Má to své logické opodstatnění. Údržba informací je jednoduchá. Při změně dodávaného portfólia se vygeneruje jiný datasheet a katalog se do pdf vyrenderuje znovu.

Smysl poptávat nebo stahovat tento sešit má především pro obchodníky nebo nakupující. Nic edukativního pro méně znalé kabelařiny, studenty nebo specialisty jiné výseče elektrotechniky zde nenalezneme.

Celý katalog můžete prohledávat a prohlížet zde v redakční knihovně!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LABARA CABLES s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933