Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kaskádování jističů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.12.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kaskádování jističů


Kaskádování jističů
Abychom nemuseli v daném rozvaděči nasazovat vícero jističů s velkou zkratovou odolností, stačí, když jim předřadíme jistící prvek, který omezí zkratový proud na přijatelnou velikost. Víte, proč se této konfiguraci říká kaskádování?
Komerční sdělení, ze dne: 1.12.2009


Kaskádování je řešení, kdy předřazený jistič (1) zajišťuje omezení zkratového proudu na takovou hodnotu, kterou je přiřazený jistič (2) schopen bezpečně vypnout. Při předepsané kombinaci jističů a jejich jmenovitých proudů je zaručeno, že je možné použít přiřazený jistič (2) i v obvodech, jejichž zkratové poměry převyšují jeho vypínací schopnost (Icu2). Použitelné kombinace odzkoušených hodnot vypínací schopnosti kaskády udává výrobce ve svém katalogu. Například při použití kombinace jističe (1) typu NZM2-250A a jističe (2) typu FAZ-10A se vypínací schopnost této kombinace zvyšuje z původních 10kA až na 30kA.

Kombinaci takto zapojených jističů je možné použít v obvodech, kde zkratový proud nepřevyšuje hodnotu garantovaného maximálního předpokládaného zkratového proudu pro uvedenou kombinaci. Kaskádování přináší možnost použití levnějších jističů (2) v koncových obvodech instalace. Použitím omezujících jističů se významně redukuje hodnota prošlé energie při zkratu a tím se snižuje zatížení všech elektrických zařízení v celé dráze zkratového proudu. Možné kombinace jsou uvedeny formou v katalozích výrobců.

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.