Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kabelové kanály (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.05.1999
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kabelové kanály


Úvod do kabelových kanálů
ze dne: 27.05.1999

Kabelové kanály  nacházejí uplatnění především v průmyslových stavbách a bývají v převážné míře součástí rozsáhlých projektů. Materiálem je ocelový nebo nerezový, různě perforovaný plech o tloušťce od 0,75mm dle požadované nosnosti. U ocelových plechů se provádí povrchová úprava galvanickým nebo žárovým zinkováním. Pro vlhké prostředí se používá ochrany zinkováním kolem 60žm. Pro zvýšení odolnosti se můžou žárově pozinkované díly ještě opatřit i vysoce chemicky odolnou epoxidovou pryskyřicí. Pak se může ochranná vrstva pohybovat kolem 240žm.
Dle konstrukce je můžeme rozdělit na tyto skupiny:

Kabsys3.jpg (4173 bytes)

kabelové žlaby Vyrábí se v různých šířkách od 50mm s výškou bočnic od 30mm. Výrobci je dodávají v délkách až do 6m. Liší se různým % děrování, které je někdy důležité pro chlazení kabelů nebo pro průchod případné hasící vody.Spojují se spojkami.
Kabsys0.jpg (8355 bytes) drátěné kabelové žlaby Vyrábí se buď v profilu "U" nebo "C" opět v podobných rozměrech (dle výrobního programu výrobce). Často jsou vidět v supermarketech nebo v prašných prostředích jako jsou štěrkovny, koksovny, všude tam, kde by nánosy prachu ohrozily nosnost. Je oblíbený pro svou jednoduchou montáž a snadný transport. Spojují se spojkami.
Kabsys.jpg (7523 bytes) kabelové žebříky (registry) Horizontální "registry" se vyrábí v několika provedeních. S bočnicemi do tvaru "U" nebo "L" a s příčkami "L" nebo "C". Kabely se přichytávají dle zvoleného profilu buď "L" příchytkou Sonap nebo "C" např. "kamenem" nebo příchytkou Sonap přizpůsoubenou do profilu "C". Spojují se šroubovým spojem.

Kabsys1.jpg (4504 bytes)

stoupací žebříky (stupačky) Stoupaci vedení je konstrukčně přizpůsobeno tak, aby se kabel pevně přichytl ("kamenem" nebo "sonapkou") a zabránilo se posunu vedení dolů. Opět dle výrobce je možné dodat tento systém s různým příslušenství, jako jsou kolena, "T" kusy apod.

 

Zde uvádíme kontakty k uvedenému tématu.

výrobci instalačních kanálů: prodejci instalačních kanálů: Autor textů:
 

EŽS Brno
  velkoobchod elektro  
     

Jak se zde objevíte?


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.