Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LPE: Kabelové rozvody na požárně bezpečnostní zařízení a požadavky na třídu funkčnosti dle ZP č. 27/2006 (4/5)


Document Actions
LPE: Kabelové rozvody na požárně bezpečnostní zařízení a požadavky na třídu funkčnosti dle ZP č. 27/2006 (4/5)
Zkouška odolnosti proti svislému šíření plamene pro vodiče nebo kabely s jednou izolací – Postupy 1kW směsný plamen, umístění zkoušeného vzorku, přiložení plamene, poloha plamene, vyhodnocení výsledků zkoušek, ... Zkouška odolnosti proti svislému šíření plamene pro vodiče nebo kabely s jednou izolací - Svítivý plamen ...
ze dne: 21.12.2006
reklama

Ing. Bebčák Petr PhD
Fakulta bezpečnostního inženýrství, VŠB – TU Ostrava

... pokračování

2.5. ČSN EN 50265-2-1 Společné metody zkoušek pro kabely v podmínkách požáru – Zkouška odolnosti proti svislému šíření plamene pro vodiče nebo kabely s jednou izolací – Postupy 1kW směsný plamen

ČSN EN 50265-2-1 stanovuje postup pro použití směsného plamene o výkonu 1kW a je určena pro všeobecné použití s tou výjimkou, že uvedené postupy nemusí být vhodné pro zkoušení tenkých kabelů s optickými vlákny nebo pro zkoušení tenkých izolovaných vodičů nebo kabelů z průřezem menším než 0,5mm², kdy metoda stanovená v této normě není vhodná, protože se tenké kabely s optickými vlákny mohou přerušit nebo se tenké vodiče mohou během přiložení plamene před dokončením zkoušky přetavit. V těchto případech se doporučuje postup uvedený v EN 50265-2-2. Protože použití izolovaných vodičů nebo kabelů, které odolávají šíření plamene a vyhovují doporučeným požadavkům této normy není samo osobě dostačující k ochraně před šířením ohně za podmínek požáru pro všechny druhy instalací, doporučuje se proto v jakýchkoli případech vysokého nebezpečí šíření požáru, například u dlouhých svislých délek svazků kabelů, uplatnění zvláštních opatření pro instalaci. Nelze předpokládat, že pokud vzorek kabelu vyhovuje požadavkům na provedení podle této normy, bude se svazek takovýchto kabelů chovat podobným způsobem. Použije se zkušební zařízení uvedené v EN 50265-1. Zdrojem zapálení je svítivý propanový hořák podle EN 50265-1 (obrázek 23). Zkušební vzorek tvoří izolovaný vodič nebo kabel o délce (600 ± 25)mm.

Umístění zkoušeného vzorku
Zkoušený vzorek se upevní ve svislé poloze ke dvěma vodorovným podpěrám pomocí měděného drátu vhodné velikosti tak, že vzdálenost mezi dolní částí horní podpěry a horní částí spodní podpěry je (550 ± 5)mm. Navíc je zkoušený vzorek umístěn tak, že je jeho spodní konec přibližně 50mm ode dna zástěny. (Viz obrázek 5). Svislá osa zkoušeného vzorku je nastavena souose se zástěnou (tj. 150mm od každé strany a 225mm od zadu).

Přiložení plamene
Upozornění na nebezpečí: Musí být učiněna bezpečnostní opatření pro ochranu osob provádějících zkoušky před následujícím:

  • nebezpečím požáru nebo výbuchu
  • vdechnutí kouře nebo škodlivých zplodin, obzvláště při zkouškách hoření halogenových materiálů
  • škodlivými zbytky

Poloha plamene
Hořák kalibrovaný jak je popsáno v EN 50265-1 se zapálí a nastaví se doporučený průtok plynu. Hořák se nastaví do takové polohy, že se špička vnitřního modrého kužele plamene dotýká povrchu vzorku ve vzdálenosti (475 ± 5)mm od spodního konce horní vodorovné podpěry, přičemž osa hořáku je nakloněna v úhlu 45°C ke svislé ose vzorku.(Viz obrázek 6). U plochých kabelů se plamen dotýká středu ploché strany kabelu.

Doba přiložení plamene
Plamen se přikládá bez přerušení po dobu závisící na průměru kabelu. Na konci stanovené doby trvání zkoušky se hořák oddálí a plamen hořáku se zhasne.

Vyhodnocení výsledků zkoušek
Když hoření ustalo, očistí se zkoušený vzorek otřením.

Jakékoli saze se ignorují, jestliže je po otření původní povrch nepoškozen. Zanedbá se rovněž změknutí nebo jakákoli deformace nekovových materiálů. Vzdálenost od spodní hrany horní podpěry k hornímu a spodnímu začátku zuhelnatění se změří na nejbližší milimetr.

Začátek zuhelnatění se určí následovně:
Na povrch kabelu se zatlačí ostrým předmětem, například ostřím nože. V místě, kde se povrch mění z pružného na křehký (drobivý), je začátek zuhelnatění. Izolovaný vodič nebo kabel vyhovuje zkoušce, jestliže je vzdálenost mezi spodní hranou horní podpěry a začátkem zuhelnatění větší než 50mm.
Jako závada se navíc zaznamená, když se hoření rozšířilo směrem dolů do místa ve vzdálenosti větší než 540mm od spodní hrany horní podpěry. Pokud je zaznamenána závada, provedou se další dvě zkoušky. Jestliže jsou obě tyto zkoušky vyhovující, považuje se izolovaný vodič nebo kabel za vyhovující zkoušce.

2.6. ČSN EN 50265-2-2 Společné metody zkoušek pro kabely v podmínkách požáru – Zkouška odolnosti proti svislému šíření plamene pro vodiče nebo kabely s jednou izolací - Svítivý plamen

3. Základní požadavky na kabelové rozvody, které ovládají PBZ
Požárně bezpečnostní zařízení jsou vyhrazenými druhy zařízení požární ochrany, které slouží k zajištění PBS. Za PBZ se považuje zejména:

  1. Elektrická požární signalizace, včetně pultů centrální ochrany
  2. Stabilní a polostabilní hasící zařízení
  3. Zařízení pro odvod tepla a kouře
  4. Čerpadla požární vody
  5. Otevírání dveří
  6. Zavírání dveří
  7. Rozhlas
  8. Nouzové osvětlení
  9. Vzduchotechnika
  10. Požární výtah
  11. Evakuační výtah
  12. Otvory pro přívod vzduchu
  13. Ventilátory

Na základě technických norem nebo projektanta musí být tato PBZ funkční po určitou dobu. Např. v budovách pro ubytování s ubytovací kapacitou větší než 60 osob do 3. nadzemního podlaží a dále více jak 40 osob v ostatních případech. Zde musí být únikové cesty vybaveny nouzovým osvětlením s funkční schopností alespoň po dobu 15 minut, požární výtah musí mít zajištěnou dodávku elektrické energie nejméně 45 minut. Přetlaková ventilace musí zajišťovat dodávku vzduchu u chráněné únikové cesty typu B pod obu 30min. popřípadě 45min. slouží-li tato úniková cesta jako zásahová a pro chráněnou únikovou cestu typu C musí zajišťovat dodávku vzduchu po dobu 45min. popřípadě 60min. slouží-li tato cesta jako zásahová.

... dokončení

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933