Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K základním pojmům požární bezpečnosti (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K základním pojmům požární bezpečnosti


K základním pojmům požární bezpečnosti
Co se rozumí výrazem požár? Jak se dělí stavby z hlediska požární bezpečnosti? Do kterých kategorií lze zařadit požární úseky? Které z konstrukcí lze považovat za požárně dělící? ... je možno jmenovat vodní clony, požární izolace, požární prosklené konstrukce, požární podhledy a předěly ...
Zbyněk Urban, ze dne: 5.09.2008


Vyhláška o požární prevenci uvádí v § 1 odst. 1 základní pojmy a pod písmenem m) je definice požáru. Požárem se rozumí každé nežádoucí hoření, při kterém došlo k usmrcení nebo zranění osob nebo zvířat, ke škodám na materiálních hodnotách nebo životním prostředí a nežádoucí hoření, při kterém byly osoby, zvířata, materiální hodnoty nebo životní prostředí bezprostředně ohroženy.
Z hlediska požární bezpečnosti se stavby dělí na menší požárně ohraničené celky, kterými jsou požární úseky. Požární úsek je prostorem objektu, který je ohraničený od ostatních částí objektu nebo od sousedních objektů požárně dělícími konstrukcemi.

Požární úseky mohou být v následujících kategoriích:

  1. úseky bez požárního rizika,
  2. úseky s požárním rizikem.

Za samostatné požární úseky jsou považovány chráněné únikové cesty, evakuační a požární výtahy, výtahové šachty, instalační šachty, kabelové šachty a instalační kanály, které procházejí více požárními úseky.
Požární riziko představuje pravděpodobnou intenzitu rozsahu případného požáru v posuzovaném objektu. Riziko samotné je ještě posuzované podle toho, zda se jedná o nevýrobní objekty nebo výrobní objekty.
Důležitým prvkem jsou požárně dělící konstrukce, které brání šíření požáru mimo požární úsek. Pokud není provedeno dělení objektu na požární úseky, považuje se celý objekt za jeden požární úsek.

Za požárně dělící konstrukce jsou považovány:

Mimo uvedené konstrukce jsou používány ještě některé další prvky protipožární ochrany, ze kterých je možno jmenovat vodní clony, požární izolace, požární prosklené konstrukce, požární podhledy a předěly. S rozvojem techniky a uplatňováním poznatků výzkumu do praxe bude postupem doby škála prvků protipožární ochrany ještě obsáhlejší.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.