Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

K&V TIP#8: Červená chránička světlosti 40 milimetrů


Document Actions
K&V TIP#8: Červená chránička světlosti 40 milimetrů
Správné uložení vedení je jedním z důležitých úkonů při realizacích elektroinstalací. Pokud se ukládá kabel do země, pak dnes s největší pravděpodobností už uložení do pískového lože s cihlou nahoře nenaleznete. Hustota sítí uložených pod našimi nohami je stále hustší a o tom, že pracovat s pískem, cihlami je podstatně náročnější než s plastovými chráničkami. Navíc pokud jsou k tomu konstrukčně určeny. A víte, že chráničky vedení patří k elektroinstalačnímu materiálu, pro který je lepší nejezdit osobně?
Filip Horáček, ze dne: 13.11.2018


Odvézt chráničku znamená mít na korbě auta víc vzduchu než materiálu", tvrdí oprávněně každý, kdo s chráničkami přichází do styku. Ovšem pokud porovnáme položený kilometr vedení, tedy optikou dopravce, pak je určitě z mnoha důvodů výhodnější vozit "vzduch" než písek a cihly.




U chráničky se toho tolik pokazit nedá jako u volného ložení. Pomineme-li všudypřítomné hlodavce, pak nám u chrániček stačí dodržet určenou trasu a hloubku. Určenou trasu a hloubku zmiňuji proto, že si mnozí spotřebitelé myslí, že stačí "vykopat, položit, zakopat". Ano, stačí, ale za určitých předem známých podmínek. Ale vraťme se spíše k tomu, jak chráničku pořídit.

 


Koupit smotek 50. metrů nějaké CYKY není žádný zásadní problém. Vyzvednu na expedici velkoobchodu, hodím do kufru vozu a odjíždím. To stejné však nemusím tvrdit u smotku chráničky kabelů. Jak jsem uváděl, jde o rozměrovou záležitost a pokud nejste zrovna v situaci, kdy máte vůz s prostorovou kapacitou, je výhodnější využít dopravy velkoobchodu. Nejlépe té bezplatné. Nebo dopravy v ceně zboží, říkejme tomu jakkoliv.

Pro tento tip byla vybrán kolínský Kopoflex. Jedna z nejpoužívanějších chrániček v datové i instalační elektrotechnice. Pro její normové vlastnosti hojně využívaná i v jiných oborech. V K&V ELEKTRO běžně skladem v různých velikostech a dostatečném množství, které dostanete přímo na místo určení.







 

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933