Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K&V TIP#12: Která zabezpečovací technika by neměla chybět u nikoho doma? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.06.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K&V TIP#12: Která zabezpečovací technika by neměla chybět u nikoho doma?


K&V TIP#12: Která zabezpečovací technika by neměla chybět u nikoho doma?
Při stavbě či rekonstrukci člověk musí myslet na mnoho různých věcí. A stane se, že se soustředí na nezbytnosti jako elektrické rozvody a vytěsní neméně důležité téma. Totiž zabezpečení. Jaké ale číhá nebezpečí nejen v domácnosti a jak mu předejít, nebo alespoň eliminovat škody? Co z pohledu odborníka instalační elektrotechniky doporučit spotřebitelům do jejich rodinných domů, bytů a podobných objektů? Uvádíme základní bezpečnostní prvky, které se velice často poptávají ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.06.2019




Při stavbě či rekonstrukci člověk musí myslet na mnoho různých věcí. A stane se, že se soustředí na nezbytnosti jako elektrické rozvody a vytěsní neméně důležité téma. Totiž zabezpečení.
Jaké ale číhá nebezpečí nejen v domácnosti a jak mu předejít, nebo alespoň eliminovat škody? Vytipovali jsme pro vás několik elektropřístrojů, které vám zajistí klidný spánek.



Detektory plynu C0
Vytápíte objekt spalováním či plynem? Používáte krb, karmu nebo kamna? Pak neprohloupíte pořízením kvalitního hlásiče oxidu uhelnatého. Pokud si myslíte, že se vás riziko netýká, vězte, že stačí nedokonalé spalování v karmách či krbech, nebo závada na instalaci či ucpání kouřovodu. Nebezpečí je především v tom, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Jeho přítomnost bez detektoru tedy nelze odhalit. Otrava se projevuje závratí, bolestí hlavy a nevolností, silná otrava pak i bezvědomím až smrtí. Tyto otravy jsou až překvapivě časté, neboť riziko je velice podceňované.

Aby detektor CO pracoval správně, instalujte jej v dostatečné vzdálenosti od předmětů, které zabraňují přirozené cirkulaci vzduchu, v prostorách s nedostatkem kyslíku a v místech, kde by činnost detektoru mohla být přímo znehodnocena výpary.

Hlásič oxidu uhelnatého sám o sobě nestačí. Jako prevenci nepodceňujte pravidelné revize zařízení, nákup pouze certifikovaných kvalitních spotřebičů, častěji větrejte.




Požární hlásiče
Oheň je nebezpečí, které může vzniknout ve vteřině a ne vždy vaší vinou. Požár dokáže objekt nenávratně zdevastovat, a proto se nebojte do kvalitního hlásiče investovat.

Dle vyhlášky š. 23/2008 Sb. je požární hlásič povinným prvkem v nových stavbách, realizovaných od roku 2008.
Vhodný je  autonomní detektor kouře, jež při výskytu kouře spustí silný akustický signál.  Při výskytu kouře vás upozorní na nebezpečí, ideálně ještě před vznikem plamenů. Díky tomu můžete předejít velkým škodám na majetku ale i fyzické újmě. V ideálním případě jsou hlásiče instalované v každé místnosti, pokud budete pořizovat hlásič jeden, je dobré jej umístit do centrální místnosti. Pozor však na umístění do vlhkých a prašných prostor.



Ochrana majetku
Zabezpečovací technika již ochránila bezpočet provozů i domácností.  Kvalitní zámky by měli být samozřejmostí. Pokud chcete pro bezpečí vašeho majetku udělat ještě více, zvažte pořízení zabezpečovacího zařízení, jako jsou kamery a kamerové systémy, domovní alarmy a detektory pohybu, jež odhalí podezřelé aktivity v domě a spustí alarm. Pomocí kamer lze identifikovat, co se přesně přihodilo a zároveň použít záznam jako důkazní materiál pro vyšetřování policií.





SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Detektory plynu ...

Detektory kouře ...

Kamery ...




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
K&V ELEKTRO a.s. - Strakonická 3155/1d, Praha - 257 320 432 - smichov@kvelektro.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.