Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

K&V TIP#11: Kabel CYKY podobně jako housky v samoobsluze


Document Actions
K&V TIP#11: Kabel CYKY podobně jako housky v samoobsluze
Jednou z naprosto běžných skladových samozřejmostí jsou instalační kabely typu CYKY. Jde o nejrozšířenější typ, který se v mnoha krajích lidově ustálil na výrazu "Cykyna". Kam s kabelem CYKY? Jaké průřezy a barevné značení žil lze očekávat ve velkoobchodním skladu běžně k odběru? Průřezy žil vodičů v kabelech jsou dalším velkým problémem. Kdo CYKY vyrábí? Kterého výrobce preferovat? Má z pohledu živnostníka cenu sledovat vývoj ceny mědi na burze? Nebo vůbec kontrolovat různé meziroční výkyvy cen barevných kovů?
Miroslav Minařík, ze dne: 23.05.2019


Jaký byste mi doporučil typ kabelu? Ptá se mne soused. K jakému účelu? Požaduji upřesnění. No, že bych si ho někde koupil do zásoby, abych pořád nemusel někam jezdit. Víte, myslím nějaký univerzální pro všechno.

V ten okamžik jsem věděl, že musím držet jazyk za zuby a neprovokovat standardními vědomostmi elektrotechnika. Pohled spotřebitele je jiný. Koneckonců, sám jsem spotřebitel v jiných oborech a určitě se chovám podobně. V tomto případě jsem vysvětlil, že žádný jediný univerzální kabel není. Soused okamžitě souhlasil, že minimálně existuje kabel pevný a ohebný ...

Ale nakonec jsme si ujasnili, že by potřeboval takový ten domácí kabel, co má doma ve zdech a všude v krámech se prodává jako "housky". Nepochybně šlo o kabel CYKY. Následně se pokoušel zjišťovat, kde se dají koupit levněji než v obvyklých obchodech. A to jsem již jen pokrčil rameny, protože nákupní cena za metr kabelu je z dlouhodobého pohledu skutečně nepravdivá.



Mezitím, co se spotřebitel dívá na kabel jako na něco černého s dráty a často vodiče kabelu označuje za "kabely", tak elektrotechnik tento instalační prvek vnímá jako jakési technologické "pojivo" mezi ostatními přístroji. Odborníkovi probíhají v hlavě technické parametry, z kterých volí typ kabelu, který zvolí pro konkrétní aplikaci. Spotřebitel zaměňuje průřez za průměr a barevné značení je opět velice často považováno za zbytečný "opruz". Samozřejmě nelze všechny házet do jednoho pytle, ale z dotazů, které se v diskusním fóru objevují, se dá za dvacet let provozu ledacos analyzovat.



Nemůžeme se nikomu divit, že se nevyzná v našem oboru. Vždyť i pro našince je to někdy pořádný "babylon", ovšem ten, pokud je odpovědný s kritickým myšlením", nachází řešení bez cizí pomocí, pouze se zvýšeným pracovním úsilím. :-)  Koncový spotřebitel také často netuší, kdo rozhoduje o tom, jaký typ kabelu je pro co vhodný. A tak se buď vůbec neptá, nebo osloví prodejce. Ve skutečnosti existuje jakási subordinace (posloupnost) elektrotechnických odborníků, ale teď zůstaňme pouze u CYKY a u toho, že vše navrhuje projektant.

Kam s kabelem CYKY?
Kabel CYKY je pro pevné uložení ve vnitřních a venkovních úložištích. Lze uložit přímo do země, pod omítku, nebo do betonu, ovšem v mnohých případech volíme raději instalační trubku, chráničku. Buď pro zvýšení ochrany nebo pro budoucí změnu vedení.

Prvním problémem je samotné označení konkrétního typu kabelu a barevné značení žil uvnitř. Podle písmen zjistíme o jakou konstrukci kabelu jde. Jaké žíly k čemu použít. Tedy v případě kabelu CYKY-J:

C - žíly kabelu měděné
Y - izolace žil vodičů měkčený polyvinylchlorid
K - označení typu kabelu
Y - izolace kabelu měkčený polyvinylchlorid
-
J - barevná kombinace žil fázový, neutrální, ochranný vodič

Přiznám se, že jsem člověk z minulého tisíciletí a staré značení vodičů v CYKY např 3Cx2,5 mi bylo bližší než dnešní CYKY-J 3x2,5. Ale je to o zvyku, respektive o novém návyku.


Nejde určitě o barevné značení kabelů, jak se občas dočtu, ale o barevné značení vodičů v kabelech. Barevné provedení ochranné vrstvy kabelů nemá s vodiči uvnitř mnoho společného.

Které barevné značení je běžně k dostání?
Z pohledu zapojení to budou 3J (3C), 3O (3A) a pro domovní přípojky 4J (4B), ovšem seriózní velkoobchodní dodavatel kabelů má všechny varianty.

Průřezy žil vodičů v kabelech jsou dalším velkým problémem. Spotřebitel si (statisticky) pamatuje, že průřez 1,5mm2 je pro světelné okruhy a pro zásuvkové průřez 2,5mm2.  Správnou volbu, správnou z hlediska bezpečnosti, funkce a ekonomiky, určuje člověk znalý instalovaných technologií. Ano, v případě rodinného domu to odhadne i elektrikář, který to zapojuje každý den. A tak pokud se budeme zaměřovat na dostupné průřezy vodičů v kabelech CYKY jako na "housky v samoobsluhách", pak uvažujme běžně skladem 1,5-2,5-4-6-10 ... mm2.

Kdo CYKY vyrábí? Kterého výrobce preferovat?
Tato informace v dnešním světě již přestává být relevantní. Tedy alespoň pokud jsme odběratelé velkoobchodů. Kvalitu kabelu (mědi a izolace) určuje a garantuje výrobce, od něj to nakupuje velkoobchod podle svých kritérií. A my, kteří nemáme pravidelné desetikilometrové odběry, velkoobchody používáme denně. Necháváme si připravit ve smotcích potřebné délky a kvalitu nám garantuje velkoobchodní dodavatel.

Bezpochyby můžeme o kabelech CYKY psát mnoho příběhů, ovšem výše uvedené jako základní surová informace může stačit. A jak říká klasik, osoba znalá, oprávněná vše zná a neptá se. Spotřebitel jako laik není oprávněn s kabelem pracovat a pokud ano, má nad sebou "drába", který mu říká, co má dělat. Nebo to dělá protiprávně na vlastní riziko a nechá si poradit od kohokoliv, kdo je zdarma ochotný.



 
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
K&V ELEKTRO a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933