Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K praktickému provedení elektrického zařízení staveb (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.08.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K praktickému provedení elektrického zařízení staveb


K praktickému provedení elektrického zařízení staveb
Principem požární ochrany je vytváření a rozvíjení podmínek pro účinnou ochranu. K dosažení tohoto cíle byly právními předpisy stanoveny povinnosti státních orgánů, právnických i fyzických osob. Také je řešena i oblast výrobků určených k zabudování do staveb. Projděme si související informace ...
Zbyněk Urban, ze dne: 26.08.2010

Základním principem požární ochrany v ČR je vytváření a rozvíjení podmínek pro účinnou ochranu života a zdraví občanů a majetku před požáry a pro poskytování pomoci při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. K dosažení tohoto cíle byly právními předpisy stanoveny povinnosti ministerstev a jiných státních orgánů, právnických a fyzických osob, postavení a působnost orgánů státní správy a samosprávy na úseku požární ochrany, jakož i postavení a povinnosti jednotek požární ochrany.

Nejpodstatnější částí elektrického zařízení stavby je obvykle elektrická instalace – vnitřní rozvody a vedení. Před započetím realizace instalace musí být vypracován projekt elektroinstalace, který zohledňuje specifika daného místa. U projektanta je vyžadována odborná způsobilost podle § 10 vyhlášky č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Při tvorbě projektu a následné instalaci je nutné respektovat ustanovení platných ČSN, a to zejména v případech, kde se na ně odvolává závazný právní předpis. Jde ve značné míře o soubor norem ČSN 33 2000 pro elektrické instalace nízkého napětí, ale také o související normy, které mohou být mimo běžně používané třídy v elektrotechnice. Zde je možno jmenovat zejména normy ČSN třídy 73 Navrhování a provádění staveb a skupiny 08 Požární bezpečnost staveb. Všechny použité komponenty musí být ve shodě s ustanoveními platných předpisů a musí souhlasit s předepsanými komponenty ve schválené dokumentaci či projektu. Dokončená instalace musí být revidována a o revizi vystavena zpráva podle ustanovení ČSN 33 2000-6 a ČSN 33 1500 v návaznosti na vyhlášku č. 20/1979 Sb.

Pro použité výrobky a komponenty je třeba vycházet ze zásady, že je použito jen takových, které jsou schválené a způsobilé k uvedení na trh pro použití v konkrétních podmínkách - vlivech. Obvykle se vychází z prohlášení o shodě k výrobku a k požadavkům některých dalších předpisů. Z hlediska požární bezpečnosti je třeba připomenout ustanovení nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky, v platném znění. Z požadavků na stavby jde příkladně o ustanovení, že stavba musí být navržena a postavena takovým způsobem, aby v případě požáru:

Nařízení vlády řeší oblast výrobků určených k zabudování do staveb. Jedná se o nařízení vlády, které je z hlediska požární ochrany nejnáročnější. Upravuje podmínky posuzování shody u vybraných skupin výrobků, které mají být trvale zabudovány do stavby. Pro stavbu mohou být podle směrnice Rady 89/106/EHS a novelizovaného stavebního zákona (§§ 108 a 156 zákona č. 183/2006 Sb.) navrženy a použity jen takové výrobky, materiály a konstrukce, jejichž vlastnosti z hlediska způsobilosti stavby pro navržený účel zaručují, že stavba při správném provedení a běžné údržbě po dobu předpokládané existence splní požadavky na mechanickou odolnost a stabilitu, požární bezpečnost, hygienu, ochranu zdraví a životního prostředí, bezpečnost při udržování a užívání stavby včetně bezbariérového užívání stavby, ochranu proti hluku a na úsporu energie a ochranu tepla. V závěru ustanovení se stavební zákon odvolává na zákon č. 22/1997 Sb., v platném znění a tím nepřímo na technické normy.

Více přednášek získáte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.