Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

K postupům měření odporu ochranného vodiče a izolačního odporu


Document Actions
K postupům měření odporu ochranného vodiče a izolačního odporu
K jakým změnám v postupech provádění měření odporu ochranného vodiče a izolačního odporu dojde dle nově připravované normy pro revize a kontroly elektrických spotřebičů?
Michal Kříž, ze dne: 4.05.2010
reklama

Měření odporu ochranného vodiče
Oproti předchozím normám byly na základě připomínek konkretizovány postupy měření pro prodlužovací a pohyblivé přívody a rovněž byly zjednodušeny požadavky na odpor ochranného vodiče těchto přívodů.

Pro spojení ochranného vodiče u spotřebičů třídy ochrany I platí, že ochranný vodič musí být spolehlivě připojen. Odpor ochranného vodiče, měřený mezi ochrannou zdířkou vidlice a přístupnými vodivými neživými částmi spojenými s ochranným vodičem (u prodlužovacích a odpojitelných přívodů mezi ochrannou zdířkou vidlice a ochranným kontaktem na druhém konci), nesmí být větší než 0,2Ω při délce přívodu do 3m. K tomuto odporu se připočte 0,1Ω na každé další 3m délky přívodu. V žádném případě však nesmí být překročena hodnota 1W.


Měření odporu ochranného vodiče spotřebiče odpojitelného od sítě

Poznámka doplňuje, že přesnější hodnoty odporu ochranného vodiče, které by měly být naměřeny, je možno zjistit výpočtem.

Délka šňůry Odpor ochranných vodičů průřezů
0,5mm2 0,75mm2 1,0mm2 1,25mm2 1,5mm2
1,0m 39mΩ 26mΩ 20mΩ 16mΩ 13mΩ
2,0m 78mΩ 52mΩ 39mΩ 31mΩ 27mΩ
3,0m   78 mΩ 59mΩ 47mΩ 40mΩ

Během měření se doporučuje s kabelem pohybovat, a to zejména u konců, a kontroluje se, jestli přitom naměřená hodnota nevykazuje výrazné změny.

Pokud by se měření provádělo u pevně připojených spotřebičů, je možno postupovat podle schématu zapojení uvedeného na následujícím obrázku. Při tomto měření je třeba brát v úvahu odpor ochranného vodiče instalace.


Měření odporu ochranného vodiče tam, kde spotřebič nelze při revizi odpojit nebo vypnout

Měření izolačního odporu
Pro izolační odpor byla doplněna hodnota pro prodlužovací a odpojitelné přívody. U těch nesmí být izolační odpor menší než 7MΩ.


Měření izolačního odporu u spotřebičů třídy ochrany I odpojitelných od zdroje

Pokud se týká ostatních metod měření, není v normě podstatná změna oproti předchozímu vydání.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933