Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K novému Zákoníku práce – zákon č.262/2006 Sb. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.06.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K novému Zákoníku práce – zákon č.262/2006 Sb.


K novému Zákoníku práce – zákon č.262/2006 Sb.
Kdo nebo co ukládá povinnost zajistit zaměstnancům školení k zajištění BOZP? Co to znamená, že je zaměstnavatel povinen soustavně vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění?
Zbyněk Urban, ze dne: 13.06.2007

Po řadě námitek a výhrad vstoupil od 1. ledna 2007 v platnost nový zákoník práce, který nahradil zákon z roku 1965 včetně řady změn a dodatků, které byly za dlouhou dobu platnosti k zákonu vydány. Ponechme stranou úvahu jak moc je dobře nebo jak moc je špatně, že nový zákon vstupuje v platnost. Pro činnost na vyhrazených technických zařízeních věnujme pozornost ustanovením, která řeší otázky bezpečnosti práce a zařízení společně s požadavky na odstraňování nebo zmírňování rizik.

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP) jsou v části páté Hlava I zákoníku práce. Z ustanovení § 101 odst. 2 je péče o BOZP povinností vedoucích zaměstnanců a to s ohledem na rizika a dále v návaznosti na zvláštní právní předpisy. Právní a ostatní předpisy k zajištění BOZP definuje § 349 a jedná se mimo jiné o technické předpisy, technické dokumenty a technické normy, stavební předpisy, předpisy o požární ochraně a některé další týkající se ochrany života a zdraví. Zde připomeňme něco málo k diskusi o nezávaznosti technických norem, která má značně odlišný význam tam, kde postup podle normy vyžaduje právní předpis.

Za připomínku stojí další z ustanovení § 349, které zařazuje stejně pokyny k zajištění BOZP, které jsou jako konkrétní dané zaměstnanci vedoucími nadřízenými zaměstnanci. Pod toto ustanovení je možno počítat i místní provozní bezpečnostní předpisy, které jsou u elektrických zařízení dosti časté.

Prevence rizik je obsahem § 102 a je definována jako všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění BOZP. Zaměstnavatel je povinen soustavně vyhledávat a hodnotit rizika a přijímat opatření k jejich odstranění. Jde mimo jiné o kontrolu úrovně BOZP, zejména stav výrobních a pracovních prostředků. Mnohé požadavky jsou uvedeny v nařízeních vlády pro pracoviště, strojní zařízení, o práci ve výškách a dalších.

Opatření k prevenci rizik (§ 102 odst. 5) vychází ze všeobecných preventivních zásad. Patří mezi ně nahrazování nebezpečných technologií, plánování prevence, udílení vhodných pokynů k zajištění BOZP. Zákoník zmiňuje i poskytování první pomoci ve spolupráci s lékařskou péčí.

Povinnosti zaměstnavatele v § 103 uvádějí požadavek na dostatečné a přiměřené informace a pokyny o BOZP a to zejména formou seznámení s riziky. Požadavek na vhodné a přiměřené informace a pokyny je také pro zaměstnance jiného zaměstnavatele, kteří jsou na pracovišti. V tomto bodě praxe dosti často zaostává.

V závěru § 103 odst. 1 je poměrně důležité ustanovení, že informace a pokyny je třeba zajistit vždy při přijetí zaměstnance, při jeho převedení, přeložení, nebo změně pracovních podmínek, změně pracovního prostředí, zavedení nebo změně pracovních prostředků, technologie a pracovních postupů.

Následující odstavec § 103 ukládá zaměstnavateli povinnost zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP. Školení je předepsáno při nástupu zaměstnance a potom prakticky shodně při důvodech uvedených v předchozím odstavci. Obsah a četnost školení určuje zaměstnavatel a podle povahy rizika musí být školení opakováno. Prevence rizik je uložena jako povinnost zaměstnavateli, což může být v praxi převedeno až na osobu odpovědnou za elektrické zařízení podle ČSN EN 50110-1 ed.2.

Zde si dovolím malou připomínku ke způsobu a rozsahu školení. Lektor by měl mít potřebné vědomosti, orientovat se v problematice provozu a pracovníků a obsah přednést konkrétně, krátce a věcně, nejlépe u stroje nebo zařízení, ke kterému se informace váží. Předčítání textu předpisu bez čehokoliv dalšího je dopředu odsouzeno k nezdaru a jen těžko může splnit svůj účel. Využívány by měly být i audiovizuální prostředky.

V § 104 jsou uvedeny osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čistící a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje. Bližší uvádí nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích čistících a dezinfekčních prostředků. Pro práce na elektrických zařízeních je možno zmínit ČSN EN 50110-1 ed.2 čl. 4.6 nářadí, výstroj a přístroje, kde jsou uvedeny příklady a poznámka 3 uvádí, že výstroj zahrnuje osobní ochranné prostředky a pracovní pomůcky.

Práva a povinnosti zaměstnanců jsou obsahem § 106. Z práv je důležitá možnost odmítnout výkon práce pokud má za to, že závažným způsobem a bezprostředně ohrožuje jeho život a zdraví, případně život a zdraví jiných osob.

Z povinností zaměstnance je vyžadována péče o vlastní bezpečnost stejně jako o bezpečnost osob, kterých se jeho jednání dotýká. Znamená to dodržování právních a ostatních předpisů a pokynů zaměstnavatele k BOZP. Povinností zaměstnance je dodržovat stanovené pracovní postupy, používat stanovené pracovní prostředky, osobní ochranné pracovní prostředky a ochranná zařízení a svévolně je neměnit a nevyřazovat z provozu. Stručně shrnuto jde o zákaz laických zásahů do technických zařízení a výrobních prostředků. Zvláště to platí pro bezpečnostní prvky a systémy strojů. Řešením je oznámení závad a nedostatků nadřízenému vedoucímu zaměstnanci.
Ze společných ustanovení Hlava III je významný § 107 - další požadavky BOZP v pracovněprávních vztazích i mimo pracovněprávní vztahy stanoví zvláštní zákon.

Clusterová diskuze k tématu zde ...

Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

JUDr. Zbyněk URBAN Odborný konzultant v oblasti elektrotechniky – Praha

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.