Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: K čemu přihlížet při napájení staveniště z náhradního zdroje (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.09.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

K čemu přihlížet při napájení staveniště z náhradního zdroje


K čemu přihlížet při napájení staveniště z náhradního zdroje
Ja jakých okolností lze použít pro staveniště náhradní zdroj elektrické energie? Lze použít záložní zdroj pro všechny stavby bez vyjímky? Z jakého dokumentu se dozvím podrobnosti o bezpečném postupu odpojení napájení stavby od veřejné energetické sítě? Od jakého výkonu transformátoru, který napájí staveniště se musíme postarat o kompenzaci?
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.09.2017



Nezřídka se stává, že je problém s připojením elektrických spotřebičů na staveništích. Provozovatelé se často uchylují k nebezpečným, nepoveleným zapojením. Podívejme se na některá zásadní fakta, která je nutno brát při rozhodování na zřetel.

Z hlediska napájení staveniště norma připouští použití náhradního zdroje elektřiny, příkladně pro dodávku energie při výpadku dodávky energie z distribuční sítě.

Reálné foto: www.fraja.cz

Náhradní zdroj elektřiny norma připouští pro stavby malého rozsahu nebo tam, kde by zřizování přípojky nebylo hospodárné nebo z různých důvodů komplikované. Použití náhradního zdroje musí splňovat předepsané podmínky pro podobná zařízení, jak je uvádí ČSN 33 2000-5-551. Je to konkrétně podmínka spolehlivého oddělení zdroje od distribuční sítě.

Reálné foto: www.fraja.cz

Pro náhradní zdroje a rozvodnou síť na staveništi je třeba zajistit požadovanou minimální provozní bezpečnost. Při použití náhradních zdrojů je třeba kontrolovat síť prozatimního elektrického zařízení (PEZ) a před uvedením do provozu na ni provést revizi podle ČSN 33 2000-6 ed. 2. Norma ještě uvádí pro staveniště napájená z transformátorů doporučení, aby transformátor byl umístěn pokud možno ve středu zatížení. Pro transformátory s výkonem nad 160 kVA je požadována kompenzace jalového výkonu statickými kondenzátory. Opatření ke kompenzaci může být provedeno po dohodě s provozovatelem distribuční sítě.
Zbyněk Urban

Více o prozatimních elektrických zařízeních naleznete v této knize.




JAKÁ JE PODLE VÁS
PRAXE V PŘIPOJOVÁNÍ ZÁLOŽNÍCH ZDROJŮ
NA STAVENIŠTÍCH?
Podělte se o své zkušenosti s námi v níže uvedeném diskusním tématu!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.