Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE


Document Actions
K čemu použít spínané zásuvky NETIO PowerBOX 3PE
Čím po TCP/IP spínat obvod nízkého napětí? Nejlépe kliknutím myší. Existují mnohé potřeby a situace. Některá zařízení je vhodné spínat ručně, jiná bez ohledu na důvod spínáme vzdáleně. V případě ovládání spotřebičů budovy máme dostatečnou nabídku systémových instalací (KNX, Foxtrot, xComfort ...), ale pokud nechceme ovládané zařízení začlenit mezi světelné scény, bojler nebo žaluzie? NETIO PowerBOX 3PE lze konfigurovat pomocí webového prohlížeče (ovládání výstupů, nastavení Open API komunikace,...). PowerBOX 3PE je IoT zásuvka v provedení elektrického prodlužovacího kabelu ovládaného po LAN. Do LAN sítě se připojuje pomocí RJ45 Ethernet kabelu. A co dál?
Miroslav Minařík, ze dne: 23.07.2021
reklama


Možná se zasvěcený ptá, zdá mám nouzi "čím" spínat nějaký obvod. Příčina mého testu byla jednak zvědavost funkce PowerBoxu a také skutečná potřeba spínat část studia mimo systémovou instalaci. Za vše může více jako rok "homeoffice". Možná nebudu sám, kdo si doma trošku vylepšil pracoviště. Asi každý začíná s tím, že si svůj stávající pracovní stůl (kuchyňský neuvažuji) obloží potřebnými technologiemi. Po pár měsících elektroměr již eviduje dvakrát vyšší spotřebu než obvykle. Samotná spotřeba však není předmětem tohoto sdělení.


Pro větší náhled kliknout!


Co považuji/nepovažuji za komfort?
Často slýchám u zařízení, které nejsou zrovna levné, že jde o zbytečný komfort. Pokud technologie umožní se nezvedat proto, abych nemusel rozsvěcet světlo, tomu říkám komfort. Skutečnost, že si zařídíte "homeoffice", už za komfort nepovažuji, spíše za úsporu času cestováním do práce. Konec konců loňský "covidový" rok mnohé již naučil, kdy z domu pracovat a kdy ne.

Proč ovládat vzdáleně, když to jde i místně?
Pokud pro někoho "homeoffice" znamená pouze přesunutí "tužky a bloku", pak nemá cenu číst dál. V případě, že práce doma znamená pět monitorů, tři pc, 2x NASa plus dalších deset zařízení, pak takovou situaci vidíte jinak. Pak se hledá řešení chybějícího místa, spleť vedení a nemožnost utírání prachu. Nakonec nezbývá, než některé prvky přesunout jinam. A tím se již blížíme potřebě ovládat některá zařízení vzdáleně. Kdo nevěří, že bezdrátově ovládané zásuvky IKEA nebo obdobné ze stavebního supermarketu, nejsou zrovna vhodné, doporučuji koupit, vyzkoušet a prožít vlastní zklamání sám.

Proč už koresponďáky ne?
Jako elektrikář "celou svou duší" bych měl inklinovat k natažení příslušného obvodu, ale to už odmítám. Snad pro vlastní praktické zkušenosti s dvěma systémovými elektroinstalacemi (třetí typ na cestě), kdy veškeré ovládání běhá po sběrnici. Ovšem začlenit do systémovky budovy také prvky pracoviště z několika důvodů nemusí být zrovna vhodné (snadno řešitelné to ano). Moje představa byla zcela autonomní alternativa. Proto jsem vsadil na NETIO, jehož tým autorů znám už více než dvacet let.


Pro větší náhled kliknout!


Jak jsem se s tím popral?
Power Box jsem si nechal zaslat a ten čekal skoro půl roku na zásadní údržbu pracoviště. A protože technologie, které u nás používáme, jsou určeny ke zlepšení reportážního výkonu, emoční složku vynecháváme. Unboxing nechám na jiné. Nasazení bylo opravdu rychlé.
  • Připojil konektor RJ45 s DHCP adresou v LAN síti
  • Připojil jsem vidlici PowerBoxu do zásuvky nízkého napětí
  • Stáhl jsem aplikaci NETIO Discover pro vyhledání PowerBoxu na síti
  • Zásuvky se nastavují a ovládají pomocí webového rozhraní
  • A pak je jen důležité a strašně těžké přijít na defaultní heslo (admin/admin) a začít spínat

Ovšem než se člověk pustí do bádání, co vše je s PowerBoxem možné, je důležité aktualizovat firmware. A doporučuji si přečíst poznámky uvedené u každé aktualizace.



Uvedl jsem ten nejrychlejší postup jak vzdálené tři zásuvky jednotlivě zapínat a vypínat. Vzhledem k tomu, že je k dispozici otevřené API, šikovný systémový technik PowerBox spáruje s čímkoliv co pracuje s protokoly Modbus/TCP, SNMP, MQTT-flex, Telnet nebo třeba JSON.

Kde taková zásuvka najde využití? To si zřejmě musí odpovědět každý sám. Uvedu některá fakta, která moje rozhodnotí ovlivnila.
  • PowerBox se dá ovládat pomocí webového prohlížeče nejen ve vlastní síti, pokud někdo nedisponuje VPN, pak lze využít NETIO cloud. Ten je placený.
  • Spínání zátěže v nule lze v dnešní době u obdobných zařízení této třídy považovat za standard. Spínat s tím lze tedy vše, co v našem velkém studiu, či malém v homeoffice lze nalézt.
  • Vnitřní spotřeba 1-2W je důležitá především pro privátní spotřebu. Už jen proto, že spotřeba elektrické energie na homeoffice se velice špatně dává do nákladů.
  • Při přerušení vstupního napájení (nebo při obnovení napětí po výpadku) se stav zásuvek vrací do přednastaveného stavu (ON, OFF, Last State). Tato funkce je vítaná především v objektech s častějšími výpadky síťového napětí. Málo co je tak uklidňující, než po obdovení napájení stav před přerušením.
  • Kalendář spínání a vypínání využije ten, kdo nemá jiný systém časového spínání, ale i pro mne praktická funkce.
  • Pro možný reset připojených zařízení jsem využil pět zásuvek. A jde o zařízení od mé pracovny vzdálená přes dvě patra.
  • Možnou kaskádu zásuvek také využije mnoho uživatelů. Tedy po té, když si nakreslíte logické schéma, resp. možné kombinace spínaných zařízení. 
  • A s tím souvisí nastavitelný timeout, tedy časová prodleva při spuštění celého "pekelného stroje" najednou. Světe, div se, předřazený jistič pak nevybavuje, když tam toho máme mnoho.


Pro větší náhled kliknout!

Technické parametry:
    3x výstup 230V (typ E - FR zásuvka)
    Napětí: 230V/ 50Hz
    Maximální proud: 230V/ 16A
    Vlastní spotřeba zařízení: 1-2W
    Přepěťová ochrana: typ 3
    1x LAN 10/100 Mbps (RJ45)
    Stupeň krytí: IP30
    Teplotní rozsah: -20°C až +75°C
    Rozměry: 320x62x62mm + 1x kabel 1,6m
    Upevnění na DIN lištu
    (záhada opačně umístěného ochranného kolíku vzhledem k potisku)
    Hmotnost 0,9kg



Každá praktická služba něco stojí. Uvažováním, že bereme jen to zdarma, se můžeme rozloučit. Už proto, že ono to "zdarma" může být dražší než plná cena v maloobchodě.

Více technických podrobností na stránkách výrobce zde.
Stručný průvodce instalací zde nebo pdf manuál s detaily zde!





Zásuvky pracují jak potřebuji.
Příště prozkoumám, jak je ovládat
pomocí ikony na ploše (soubor .bat).



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

HW server s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933