Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Připojování elektrických strojů a pohonů s elektromotory


Document Actions
motoros2.jpg
Kdy je povoleno připojovat motor přímo na venkovní vedení? Znáte základní požadavky na elektrické stroje a pohony, způsoby připojení stejnosměrných motorů? Víte kolik musí motor dosáhnout v poloze do hvězdy nebo na prvním stupni transformátoru otáček?
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.02.2003
reklama

ČSN 33 2190 Schválená 12/86 s účinností od 11/87

Usazování a umisťování všech elektrických strojů točivých i netočivých, včetně výkonových transformátorů, reaktorů, tlumivek, výkonových polovodičových měničů, silových kondenzátorů a pohonů s elektromotory. Požadavky
na připojování elektrických pohonů včetně, dovážených strojů a pohonů,
s elektromotory s jmenovitým výkonem do 100 kW, na rozvodné sítě nízkého napětí a hlediska pro volbu elektromotorů těchto pohonů.

Usazování a umísťování.

Připojovat lze pouze taková zařízení, která odpovídají všeobecným předpisovým normám, zejména ČSN 33 2000.

Základní požadavky na elektrické stroje a pohony:
- Stroje a pohony smějí být zatěžovány jen podle jmenovitých údajů
- Přívody musí být zavedeny a připojeny tak,aby byly dostatečně izolovány proti okolí a aby se neporušila ochrana před vlivem prostředí a před dotykem, a aby byla zaručena ochrana před nebezpečným dotykovým napětím.
- Je třeba užít krytí, aby odolával působení vlivů, před kterým jej má chránit.
- Stroje a pohony určené k připojení na elektrizační soustavu musí splňovat požadavky ČSN 33 3430
- Dimenzování a volba připojovacích vodičů se provádí podle způsobů zatížení, mechanického namáhání s přihlédnutím na účinky zkratových proudů, úbytku napětí, tepelné odolnosti, prostředí a z hlediska hospodárnosti.
- Stroje a pohony se umísťují a připojují tak, aby nebyly zdrojem nepřípustného rušení, a musí vyhovovat ČSN 33 4200 a ČSN 34 2860.
- Stroje a pohony nesmějí přetěžovat síť. Jejich jmenovité napětí a kmitočet musí odpovídat síti stejně i rovnoměrnému zatížení fází viz ČSN 33 3430.
- Zařízení musí být jištěny, aby byla zajištěna jejich bezpečnost za všech předpokládaných provozních stavů.Jištění proti zkratu, proti přetížení, ochrana proti samovolnému spuštění stroje a proti nebezpečnému poklesu napětí, musí být provedeno podle ČSN 33 2200, popř. podle pokynů výrobce.
- Pro umístění přednostně volíme místo v prostředí obyčejném,jinak v místě
s méně škodlivými vlivy.
- Pro obsluhu a údržbu volíme dobře přístupné místo pro montáž a demontáž ČSN 34 3102
- Prostor, v němž má být stroj nebo pohon s přirozeným chlazením umístěn větrat, aby oteplení nepřestoupilo dovolenou mez a aby nebylo přehříváno při přetížení a od okolí, od částí strojů a pohonů tak při provozu (od odporů, topidel).
- Nesmí být snížený izolační stav strojů a pohonů a tím umožněn vznik unikajících proudů.
-V okolí strojů nesmí být hořlavé látky, plameny a jiskry, při chodu elektrického zařízení, které tyto hořlavé látky mohou zapálit, musí být zachována potřebná požární bezpečnost a zajištěna ochrana životního prostředí.
- Přívody ke strojům a pohonům musí být řádně připojeny a provedeny viz ČSN 33 2000-5-54 a ČSN 33 2200 a dodrženy předepsané vzdálenosti mezi vodiči.
- Umístění výkonnostního štítku
- Údaje pro obsluhu, údržbu a revize, musí být viditelné
- Výkonnostní štítek se nesmí měnit ani odstranit
- Umístění, usazení ČSN 34 3205
- Prohlídka
- Upevnění
- Chlazení
- Připojení
- Vypínání stroje ČSN 33 2180-79
- Odpojení vedení
- Spínání obvodů ČSN 33 2180
- Povrchové cesty a vzdušné vzdálenosti ČSN 34 0130
- Pro přípojnice platí ČSN 33 3210
- Průřez přívodních vodičů
- Větší průřez, než dovoluje svorkovnice stroje, musí být vhodně vyřešeno použitím přechodové skříně pro připojení stroje, které zaručí i krytí vodičů ve svorkovnici.
- Konec přívodů , k nimž se stroje a pohony připojují, musí být dostatečně dlouhé, aby poskytovaly případnou rezervu pro opravy a aby připojovací svorky nebyly v provozu mechanicky namáhány.
- Volba, umístění, usazení a připojení výkonových transformátorů, reaktorů
a tlumivek platí ČSN 33 3240 a ČSN 34 3270.
- Pro volbu, umístění. usazení a připojení výkonových měničů a usměrňovačů platí ČSN 35 1530, ČSN 35 1560 a ČSN 35 1561
- Pro rtuťové usměrňovače platí zvláštní předpisy
- Pro usazení a připojení kondenzátorů pro silnoproudá zařízení platí ČSN 35 8205.

Pro elektrické pohony s elektromotory se jmenovitým výkonem do 100kW, napájených z rozvodné sítě nízkého napětí.

Volba elektromotoru:
Při volbě druhu pohonu pro určité zařízení se musí vycházet z jeho specifických vlastností, na plné zatížení. K rozvodné síti lze připojovat jen elektromotory, které odpovídají článků této normy. Připojení na síť provedení přípojky musí odpovídat ČSN 33 3320. Rychlé změny velikosti napětí při spouštění motorů nesmí překročit přípustné hodnoty podle ČSN 33 3430.
Kompenzace účiníku, ke zlepšení poměrů v rozvodném systému podle ČSN 33 3080. Práce a obsluha elektromotorů je nutno dodržet předpisy ČSN 34 3102 a ČSN 34 3205. Způsoby připojení trojfázových a jednofázových elektromotorů. Asynchronní motory nakrátko až do výkonu 11 kW připojit na síť nn přímo bez zvláštního spouštěcího zařízení.
Pro předchozím projednání přihlášky k odběru elektřiny odběratel u rozvodného energetického podniku, který stanoví závazné podmínky pro připojení. Přepínač hvězda - trojúhelník, transformátor. Při lehkém rozběhu se do výkonu 15kW užije přepínače hvězda - trojúhelník nebo spouštěcí transformátor. Motor musí dosáhnout v poloze do hvězdy nebo na prvním stupni transformátoru téměř jmenovitých otáček (alespoň 85%). Přepínání má být automatické. Přepínač hvězda - trojúhelník musí při řádné obsluze zamezit zapnutí přímo do trojúhelníku; musí mžikově přepínat a umožnit vypnutí z polohy hvězda i trojúhelník. Při těžkém rozběhu se do výkonu 7,5kW užije rozběhové spojky. Dovoluje-li spojka úplný rozběh naprázdno, lze připojit tyto motory do výkonu 15kW přímo na síť, záběrný proud nesmí být větší než 2,5 násobek jmenovitého proudu, přitom nestejnoměrnost při přepínání nesmí být větší než 1,9 násobek jmenovitého proudu.

Kroužkové asynchronní motory:
Spouštěče musí být řádně dimenzovány s ohledem na způsob spouštění - tzn. spouštějí-li se motory se zatížením polovičním nebo plným, popř. s přetížením, musí odpovídat ČSN 35 3150, ČSN 35 3152. Umístění a upevnění spouštěčů musí odpovídat části z ČSN 33 2180-79. U motorů s odklápěčem kartáčů a spojkou nakrátko a u spouštěčů velkých motorů, musí být vyloučeno chybné spouštění. Motory určené pro přerušovaný chod (motory výtahů, jeřábů, odstředivek, apod.), nesmí být záběrný proud větší než 3 násobek jmenovitého proudu. Pro komutátorové motory platí tatáž ustanovení.

Jednofázové motory:
Způsoby připojení stejnosměrných motorů. Stejnosměrné motory lze připojovat na síť nn do výkonu 2 kW. Záběrný proud nemá být větší 2,5 násobek jmenovitého proudu. Způsoby připojení přenosných a převozných motorů. Přenosné a převozné motory se připojují na sít’ pohyblivým přívodem, který vyhoví ČSN 34 0350. Motor se připojuje vidlicí pohyblivého přívodu do zásuvek motorového obvodu nebo odběrného zařízení nebo zásuvky přenosné přípojky, z rozvodných sítí nn. V žádném případě není dovoleno připojovat motor přímo na venkovní vedení. Vidlice musí být volené podle ČSN 33 2180-79.

Provedení pohyblivého přívodu musí být takové, aby vyhovovalo pracovnímu prostředí, průřezem vodičů a typem vidlic a zásuvek odpovídal proudovému zatížení, příkonu motoru a musí mít ochranný vodič spojený s ochranným kontaktem vidlice s ochrannou svorkou motoru. Připojení dvoupólové vidlice musí odpovídat ČSN 33 2180-79. Vodiče nesmějí mít průřez menší než 2,5 mm2 Cu. Nedoporučuje se užívat přívody o délce větší než 50 m. Je-li však přívod krátký, nastaví se dalším pohyblivým přívodem stejného průřezu, který je opatřen na jednom konci vidlicí a na druhém pohyblivou zásuvkou. Nedovoluje se spojovat vodiče navazováním. Doporučuje se, aby pro ukládání pohyblivého přívodu byl na krytu nebo nosném rámu umístěn navíjecí buben, vhodná navíjecí sedla nebo příchytky.

U připojování motoru se musí zvlášť dbát na to, aby nebyl přívod poškozován jezdícími povozy, smýkáním, zkrucováním, apod. Je-li přívod k motoru připojen pevně, musí být průchod do krytu vozíku či nosítek proveden tak, aby se ani při delším používání nepoškodil, a nesmí být poškozován ani při uzavírání krytu.

Přes cesty lze přívod zavěsit na podpěrách v předepsané výšce nad zemí nebo uložit na zem s dostatečnou ochranou před mechanickým poškozením.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933