Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jura Krikl vzpomíná: Nebožtík na špendlíku


Document Actions
Jura Krikl vzpomíná: Nebožtík na špendlíku
Každý podnikající řemeslník se potýká s konkurencí a často se špatnou platební morálkou odběratele. Ale jsou také případy, kdy jdou ceníky výkonů práce z cesty. Vzpomínám ... bylo klidné nedělní odpoledne, čas na pohádku, kávu a bábovku. Do idylky protivný zvuk Nokia tune ...
Jura Krikl, ze dne: 17.04.2008
reklama

Klidné nedělní odpoledne, čas na pohádku, kávu a bábovku. Do idylky protivný zvuk Nokia tune. Kdo to je, co mi chce!? Vzpomněl jsem si na pohotovost, která na mě na tuhle neděli připadla a zároveň proč tento víkend jsem doma. Opatrně mačkám zelený symbol telefonu a strohým chladným hlasem s úpěnlivou vůlí, že si to volající rozmyslí oznamuji, že jsem živ a čekám na informaci o problému.
Ze sluchátka se ozve vyděšený hlas. Starší paní, která se evidentně nelekla mého tónu, ale strach ji donutil rychle vypovědět důvod její paniky.

Po vyslechnutí a vymámení adresy jsem usedl do auta a vydal jsem se klidným odpoledním Brnem na druhý konec města. Cestou jsem přemýšlel nad nastíněným problémem. Pravděpodobně naseknutý kabel, nefunguje celý byt. Myšlenka mi skočila na výbavu v autě. Přece jen v neděli se toho moc dokoupit nedá.

Konečně jsem přijel na adresu, kde měla dle popisu být elektroinstalace zničena a jal jsem se záchranné operace. Zvonek kupodivu zvonil. Jak by ne, když byl napájen ze společné spotřeby domu :) Otevřela mi vystrašená stará paní, ne dáma, ale příjemná babička přímo z pohádky. Byt byl čistý, uklizený a vůbec nepřipomínal apokalypsu, která mi byla avízovaná. Jen u jedněch dveří ležela palička na maso.

Pochopil jsem, že to pravděpodobně byl předmět doličný. A byl. Na dotaz, co se vlastně stalo, mi bylo odpovězeno dotazem, zda si dám kávu. Plyn přece jen ještě fungoval. Kávu jsem taktně odmítl, jsem tu přece z jiného důvodu. Konečně mi byl popsán příběh destrukce elektroinstalace. Víte minulý týden mi zemřel manžel, byl to ... ( nebudu popisovat životní dráhu partnera oné milé paní)  Každou neděli jsme se dívali společně na odpolední pohádku u kávy a bábovky, a dnes jsem sama. Tak jsem se rozhodla pověsit na stěnu obrázek nebožtíka, aby mohl koukat se mnou. A v tom se to stalo. To byla rána, sotva jsem klepla po špendlíkové hlavičce paličkou na maso. A najednou všechno ztichlo. No a pak jsem vám volala. A zbytek už víte.

Docela jsem si oddechl, vytáhl špendlík ze zdi, respektive z kabelu, kam se jí jej podařilo zatlouct. Pro její dobrý pocit jsem kabel obnažil a prohlédl. Po špendlíku v izolaci kabelu nebyla ani stopa. Změřil jsem izolační stav. Vše ok. Do auta skočil pro vrtačku. Instaloval hmoždinku a na šroubek pověsil nebožtíka. Skočil jsem nahodit jistič na chodbě. Bylo s podivem, že paní ani netušila, že něco na chodbě souvisí s jejím bytem. Přičetl jsem to k dokonalé práci jejího zesnulého pana manžela - údržbáře. Konečně vůně kávy, zut v čisté kuchyni a hlavně, krásně nakrojená bábovka, která dominovala na ošoupaném plastovém ubrusu kuchyňského stolu.
Zasedl jsem a počal poslouchat příběhy staré paní. Poutavé vyprávění jsem bohužel musel po 2 hodinách ukončit. Musel jsem domů.

Dají se za takové odpoledne vzít vůbec peníze?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Jiří Krikl
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933