Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Co na výpadek Temelína řekl mluvčí?


Document Actions
Článek
Po zprávách některých médií o "strašlivé" závadě na JE Temelín, jsme se zeptali raději přímo tiskového mluvčího JETE.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.01.2002
reklama

JETE - Informace k postupu energetického spouštění 11.1.2002
Krátce po deváté hodině vyhodnotil řídící systém bloku v sekundární (nejaderné) části bloku nesoulad v regulaci napětí na generátoru. Limitační systém přesně dle projektových parametrů převedl reaktor do režimu 3 - nevýkonového stavu. O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Pracovníci elektrárny provádějí detailní hodnocení příčiny nesouladu v regulaci napětí. Současně připravují vyvedení reaktoru na minimální výkon. Po objasnění příčiny výpadku a jejím odstranění budou po zvýšení výkonu reaktoru na 100% pokračovat ve zkouškách.

Informace o parametrech na 1. bloku dnes 11.1.2002 v 10.00 hodin:
· blok pracuje v režimu 3 - nevýkonový stav

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín


ČEZ -  První temelínský blok na sto procentech 14. 1. 2002

Ve čtvrtek 10. ledna v 19,25 hodin obdržela Jaderná elektrárna Temelín souhlas Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ke zvýšení výkonu reaktoru na 100 %. Blok tak vstoupil do závěrečné etapy energetického spouštění.

Ve 20,30 hod. bylo zahájeno postupné zvyšování výkonu reaktoru z 90 na 95 %. Po splnění předepsaných zkoušek zvýšila noční směna výkon reaktoru na 100 %. Plného výkonu reaktoru bylo dosaženo v pátek 11. ledna v 03,44 hod. Výkon generátoru současně poprvé dosáhl 1002 MW.

Po stabilizaci na výkonové hladině 100 %, kdy se výkon turbosoustrojí pohyboval okolo 1000 MW, začali pracovníci elektrárny plnit zkoušky podle programu této etapy energetického spouštění.

Ještě v pátek 11. ledna, krátce po deváté hodině, vyhodnotil řídicí systém bloku v sekundární (nejaderné) části bloku nesoulad v regulaci napětí na generátoru. Limitační systém přesně podle projektových parametrů převedl reaktor do režimu 3 - nevýkonového stavu. O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Pracovníci elektrárny provedli detailní hodnocení příčiny nesouladu v regulaci napětí. Současně vyvedli reaktor na minimální výkon. Po objasnění příčiny výpadku a jejím odstranění se výkon reaktoru opětně již v sobotu odpoledne 12. ledna vrátil na 100 % a pracovníci elektrárny pokračovali ve zkouškách.

Etapa energetického spouštění s výkonem reaktoru do 100 % je plánována na 3 týdny a personál elektrárny v ní realizuje 312 zkoušek. Po skončení této etapy je plánována asi dvou až třítýdenní odstávka bloku, při které budou provedeny připravené revizní práce po ukončení energetického spouštění. Po nich bude následovat tzv. komplexní vyzkoušení bloku, v jehož průběhu bude během 144 hodinového průkazného chodu v blízkosti nominálního výkonu dodavateli prokazována provozuschopnost, kvalita, spolehlivost zařízení bloku a jeho schopnost k přechodu do následného zkušebního provozu.

Ladislav Kříž tiskový mluvčí ČEZ

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933