Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?


Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?
Jste provozovatelem fotovoltaiky? Potřebujete protokol o začlenění činností FVE do kategorie činností, operativní kartu zásahu, směrnice k organizaci PO, požární řád, složku školení PO + plán školení PO = rozvedená témata + časová dotace školení + uskutečnění školení, požární knihu a její zavedení v tištěné podobě? Pokud si vše nedokážete vytvořit sami, seznamte se s touto možností!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.06.2013



Fotovoltaické elektrárny u nás vyrostly jako houby po dešti. Nyní přichází fáze nejen zúčtování se státem a jeho přehmaty, nyní se také musíme vyrovnat s požáry. Ty mohou vzniknout třeba i špatnou instalací ochrany před bleskem. Pro provozovatele je však na prvním místě důležitá přesná dokumentace, která je samozřejmě vyžadovaná souvisejícími předpisy.


Pro větší náhled kliknout!

Které předpisy vyžadují dokumentaci k PO?
Zařízení FVE s hlavními případně tzv. podružnými transformátory nn/vn je nutno ve smyslu §4, odst.2, písm. d), j) zákona číslo 133/85Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů považovat za provozování činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s tzv. složitými podmínkami pro protipožární zásah. Ve
smyslu §15 výše uvedeného zákona o PO je požadována  písemně zpracovaná dokumentace PO. Vše  odborně způsobilou osobou - OZO.


O které části se jedná?

Pro větší náhled kliknout!


Jak získat úplnou a přesnou dokumentaci?

Samozřejmě lze se dotázat všech příslušných úřadů o správný postup vytváření a seznam všech důležitých informací uváděných v technické dokumentaci příslušné FVE. Následně sehnat odborně způsobilou osobu k vypracování výše uvedených bodů. Ovšem jen  formální projednání DZP (dokumentace zdolávání požáru) s přísl. HZS kraje  bývá
problémem.
Zbyněk Petrovský, soudní znalec v oboru ochrany před požáry zpracoval dokumentaci (Zde rozhovor o příčinách požárů) PO pro 14 fotovoltaických elektráren.

Co vás bude zpracování stát? 
Zpracování kompletní dokumentace PO v částce cca do 9.000,- Kč.
Školení pak do 2 000,- Kč + rozumný paušál za dopravu. Cena zahrnuje osobní prohlídku FVE před vypracováním dokumentace a projednání vypracované dokumentace na příslušného HZS kraje. Po kontrole operativních karet zásahu pak dodání vytištěné podepsané, oražené dokumentace v rychlovazačích a celkové složce pro FVE + DVD s PDF soubory.



Pro více informací kliknout!

Poznámka:
Je veřejným tajemství, že se na zařízení FVE chystají kontroly HZS jednotlivých krajů. Nezadaná, nedostatečně zpracovaná, a nekompletní dokumentace PO znamená ze strany HZS krajů zřejmou sankci (zkušenost z Jižních Čech).


Zpracování kompletní dokumentace PO pro FVE

Ing. Zbyněk Petrovský
OZO č. Š.54/96,
Hochmanova č.21,
628 00 Brno.

Kontakt: 776 190 658
e-mail: zbynekpetrovsky@seznam.cz
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.