Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: Proč chce Hájek střílet po starých občanech? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.08.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: Proč chce Hájek střílet po starých občanech?


JSS: Proč chce Hájek střílet po starých občanech?
Co u vás vyvolává název prezentace "Jak sestřelit staříka"? Já tedy četl o stoletém staříkovi, který vylezl z okna a zmizel, ovšem v tomto případě si představuji spíše stoletého staříka, drápajícího se po starém hromosvodu někam k výšinám a někdo ho chce dostat dolů. Jak to tedy autor s názvem myslel? Bezpochyby je Hájek více v souladu s Komenským než většina českých technických odborníků, kteří přednáší o sofistikované problematice. A víte, že právě toto je důvod, proč na Hájkových přednáškách nikomu nepadá obličej na stůl?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.08.2019





Jan Hájek www.kniSka.cz
V průběhu let mě napadl nápad. Než lidi přesvědčovat, že je potřeba jímací soustavu předělat, ochranu před bleskem dát do souladu s platnými normami, vysvětlovat, když došlo k zásahu do objektu, ke změně využití objektu, změnila se požární zpráva, že je potřeba novou ochranu před bleskem bezpodmínečně realizovat, to vyvolalo vždycky diskuze a vždycky argumentovali, že je to jen úprava, my ten hromosvod sundáme, vložíme si ho do krabičky, pak ho zpátky vrátíme. Samozřejmě nevrátí vše co tam původně bylo, vyměníme jen dráty, podpěry a svorky, jinak hromosvod bude pořád původní, jako byl v 80. letech, co se zřizoval a podobně. A byly to nekonečné diskuze. Tak jsem si řekl, že by bylo dobré udělat souhrn základních bodů, které s nějvětší pravděpodobností na hromosvodu nenajdu a mohl bych diskuzi zkrátit tak, zalhal bych a řekl bych, necháme hromosvod v původním stavu, akorát zkontrolujeme, jestli je v pořádku podle 34 1390, podle které má být v souladu. Na to jsem si udělal prezentaci, kterou jsem ukazoval zábavnou formu v průběhu firemních seminářů IP ILPC v loňském roce. Prezentace se jmenuje jak sestřelit staříka. Je to soubor 8 slajdů a na každém slajdu mám 2 body z 34 1390. myslím si, že na skoro 100% množství hromosvodů podle 34 1390 tak se nedostanu za stránku 4,5.

Pojďme si projít nejdůležitější body, které s největší pravděpodobností na objektech, na kterých podle 34 1390 nenajdeme a můžeme bez problému říct, hromosvod hrubě porušuje 34 1390, je k ničemu. Je potřeba udělat ochranu před bleskem zcela novou. Protože resuscitovat, teoreticky kdyby bylo možné uchovat podle 34 1390 tak si musíme představit, jak obrovský by to byl objem práce, aby se hromosvod uvedl do souladu podle 34 1390 by si vyžádalo náklady stejné, možná větší, aby to bylo podle 62 305 a člověk by pořád neměl nic než starou repliku starého hromosvodu.


Takto podobně vznikají i celé romány. Možná i vznik Honzovy legendární KníŠky byl hodně podobný. Pozorný a souvislostí znalý uživatel chápe použitou "střelbu na staříka" jako nezbytnou kosmetickou část ke zvýraznění důležitého sdělení.

V následující části budeme hovořit o tom, co zmiňovala už stará ČSN 34 1390 o tom, co bylo cílem každého projektu pro ochranu před bleskem.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.