Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.11.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů


JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů
Určit počet svodů hromosvodu není pouze odpovědný úkol, ale také riziko, které každý, kdo navrhuje projekt podstupuje. Menší počet svodů, nižší cena ochrany, ochrana nedostatečná, nebo druhý extrém větší počet svodů, vyšší stupeň ochrany, ale také i vyšší cena ochrany. Jak počet svodů vztažených k 34 1390 komentuje Jan Hájek? Apropo víte, že dodavatelům aktivních hromosvodů stačí každopádně jediný svod? Je pro vás relevantní zkušenost nebo platnost fyzikálního zákona?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.11.2019



JSS: O znalostní náročnosti při volbě počtu svodů



Textový přepis mluveného slova ...

Určit počet svodů hromosvodu není pouze odpovědný úkol, ale také riziko, které každý, kdo navrhuje projekt podstupuje. Menší počet svodů, nižší cena ochrany, ochrana nedostatečná, nebo druhý extrém větší počet svodů, vyšší stupeň ochrany, ale také i vyšší cena ochrany. Jak počet svodů vztažených k 34 1390 komentuje Jan Hájek?

Jan Hájek www.kniSka.cz
Udělali jsme poměrně velký skok, protože přeskočíme na stránku 14 staré, neplatné ČSN 34 1390, která už vyžaduje znalosti z druhého stupně základní školy, protože u výpočtu, kolik potřebujeme svodů na objekty podlouhlého tvaru do řadové zástavby, nebo bloku domu, tak musíme umět vydělit 2 čísla a výsledek nejsou celá čísla. Ale dostáváme se k výsledku, který má několik míst za desetinou čárkou. Je to všechno v bodě 64, nemá smysl to přepisovat, nebo abych memoroval celý odstavec a taky se mi to už nechce číst. … stačí potom obcházet kolem bloku domů, činžovních domů a počítat svody a zjišťovat, jestli tehdejší projektant, nebo zřizovatel ochrany před bleskem jestli vyšší třídu dělení zvládal nebo ne.

Přiznejme si, že nikdo není dokonalý. Pokud jsem odborníkem na jednu část spektra, v jiné mohu být zcela out. Tedy prakticky: Pokud projektant navrhne hromosvod správně, jeho bílé ponožky u černé obuvi a kalhot mu promineme. Pokud bude projektant vznešeně přednášet technické nesmysly s motýlkem pod krkem, pak technickým sítem neprojde. Každé technické řešení které provádíme je náš podpis. Je dobré na to pamatovat. V další části bude řeč o dostatečných vzdálenostech podle staré ČSN 34 1390.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.