Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: O výpočtu dostatečné vzdálenosti podle ČSN 34 1390 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.11.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: O výpočtu dostatečné vzdálenosti podle ČSN 34 1390


JSS: O výpočtu dostatečné vzdálenosti podle ČSN 34 1390
Ten, kdo cestuje po oblastech, kde platila ČSN 34 1390, tak ví, že výpočet dostatečných vzdáleností zůstávalo především jako přání této normy. Dodnes se ještě můžeme setkávat s živými legendami hlásající vzdálenosti dle osobních algoritmů. Ale skutečnost, že se tato znalost prosazovala, zůstává v archívu TIČR. Opravdu u zkoušek na revizního technika musel správný postup výpočtu zaznít z úst přezkušovaného. Ale i přes tuto skutečnost vidíme na mnohých praktických realizacích často neuvěřitelné kombinace ...
Jan Hájek, ze dne: 22.11.2019




Přepis mluveného slova rozhovoru ...

Izolované svody stará norma určitě neznala. Ovšem určitě řešila dostatečné vzdálenosti. Je s podivem, že já sám ve svém pátrání zjišťuji, že se dostatečné vzdálenosti nijak zvlášť řešit nemusely a všechny tyto požadavky přináší až soubor norem 62 305. Co k tomu říká Jan Hájek?

Jan Hájek www.kniSka.cz
Poměrně velký skok, až na stránku 27 normy, kde se dostáváme k bodům, které řeší téma dostatečné vzdálenosti. Spočítat si podle normy ČSN 34 1390, jak moc blízko se mohu přiblížit s něčím kovovým k jímací soustavě bez toho, aniž by hrozilo to, že se dopustím něčeho, před čím jsem byl na uvedené stránce varován. Že by došlo k nežádoucímu přeskoku a jiskření a zahoření objektu, což je vlastně systém prevence, kterou norma ČSN 34 1390 zavádí pro daný objekt.

V bodech 112 a dále se dozvíme, jak se počítá dostatečná vzdálenost, potom i doušku o tom, že pokud dostatečnou vzdálenost uvažuji pro stěnu, tak musím počítat dvojnásobnou vzdálenost pro povrch stěny, než mi vyjde pro vzdušnou vzdálenost. Musím říct, že osobně jsem se nikdy nesetkal s tím, že by v projektové dokumentaci byla počítaná podle ČSN 34 1390, ani neznám nikoho, kdo by se s tím setkal a řekl mi: "nene, já viděl dokumentaci, kde ta vzdálenost byla počítaná".

Jediné co o dostatečné vzdálenosti spolehlivě vím je, že byla součástí otázek na ITI při otázkách na revizního technika a to bylo poprvé a naposledy, co se s výpočtem dostatečné vzdálenosti lidé setkali. Jinak v praxi, i přes to, že šlo o požadavek normy, se článek 112 normy ČSN 34 1390 se tento text k nikomu nedostal.

Ovšem na obranu lze říci, že během života ČSN 34 1390 byla hustota technologií v budovách velice řídká. Dnes v době digitalizace, internetu věcí a třeba chytrých budov je často velice pracné nepoužít izolovaný svod a nalézt místo pro konvenční způsob uložení pozinkované kulatiny. V dalším díle Jan Hájek zmiňuje apatii k pátrání po správném připojení vodivých částí k hromosvodní soustavě.


Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.