Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

JSS: O spojování kovových předmětů s hromosvodem dle ČSN 34 1390


Document Actions
JSS: O spojování kovových předmětů s hromosvodem dle ČSN 34 1390
Mnozí z nás ví, co se dokáže vyrobit na střechách domů ve spojitosti s ochranou proti blesku. Tedy přesněji, víme, co dokáže lidová tvořivost a snaha o technickou korektnost připojit k hromosvodu. Nezřídka slyšíme argumenty typu "dělám to tak dvacet let a nikdo si nestěžoval" nebo třeba "to se tak přece dělá ..." a mnoho dalších výroků. Podívejme se zpět do staré ČSN 34 1390, kde se o připojování opravdu psalo. Jedna věc je dokumentace hromosvodu a druhá je skutečnost provedení v konkrétním čase a době ...
Jan Hájek, ze dne: 12.12.2019
reklama




Jedna věc je dokumentace hromosvodu a druhá je skutečnost provedení v konkrétním čase a době. Některý chaos vedení na střechách mi připomínal demokracii, svobodu a tak trošku i komunismus v technických řešeních, kde si každý dle své potřeby připojil co chtěl a kam chtěl. Pokud poslouchám Jana Hájka o čem hovoří, tak nevím, zda se smát či brečet.


Jan Hájek www.kniSka.cz
Bod číslo 113, i když pochybuji, že byste se na objektu dostali až takhle daleko a myslím si, že předchozí chyby jsou natolik závažné, že nemá smysl v prohlídce pokračovat a hnidopišsky dělat obsahovou zprávu o tom, kolik desítek hrubých porušení ČSN 34 1390 na tom objektu bylo. Nicméně pro ty, kteří by měli neskonalé štěstí a dostali se až k bodu 113 a všechno bylo v pořádku, tak u bodu 113 není problém narazit.

Představte si u činžovního domu na střeše jsou ventilátory, připojené kovové komínky apod. a to všechno je v rozporu s tím, co je napsáno v bodě 113.

Rozsáhlé kovové předměty probíhající ve vodorovném směru, např. koleje, transportní dráhy a pod. se spojí s hromosvodem, na více místech, vysoké kovové předměty probíhající ve svislém směru budovou, kovová potrubí apod. se spojí na svém nejvyšším a nejnižším místě s vedením hromosvodu.

A teď si představte, že je to objekt, 40 let co jsou připojené kovové komínky. A nikdy nikoho nezajímalo, kde asi kovový komínek končí a jak je na svém nejnižším místě připojen k jímací soustavě, nebo jestli to končí v karmě a tam je to připojené na plynové rozvody.

Z mého pohledu u takových objektů chybí tzv. odpovědná osoba. Možná nechybí, možná je někdo osobou odpovědnou, ale zřejmě i osobou neznalou. Osobou, která se například spoléhá na ústní dobrozdání nebo nicneříkající orazítkované potvrzení. V další části bude něco o připojovaní elektrických silových zařízení ve vztahu k hromosvodu už podle staré 34 1390. 

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933