Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: O spojování kovových předmětů s hromosvodem dle ČSN 34 1390 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.12.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: O spojování kovových předmětů s hromosvodem dle ČSN 34 1390


JSS: O spojování kovových předmětů s hromosvodem dle ČSN 34 1390
Mnozí z nás ví, co se dokáže vyrobit na střechách domů ve spojitosti s ochranou proti blesku. Tedy přesněji, víme, co dokáže lidová tvořivost a snaha o technickou korektnost připojit k hromosvodu. Nezřídka slyšíme argumenty typu "dělám to tak dvacet let a nikdo si nestěžoval" nebo třeba "to se tak přece dělá ..." a mnoho dalších výroků. Podívejme se zpět do staré ČSN 34 1390, kde se o připojování opravdu psalo. Jedna věc je dokumentace hromosvodu a druhá je skutečnost provedení v konkrétním čase a době ...
Jan Hájek, ze dne: 12.12.2019





Jedna věc je dokumentace hromosvodu a druhá je skutečnost provedení v konkrétním čase a době. Některý chaos vedení na střechách mi připomínal demokracii, svobodu a tak trošku i komunismus v technických řešeních, kde si každý dle své potřeby připojil co chtěl a kam chtěl. Pokud poslouchám Jana Hájka o čem hovoří, tak nevím, zda se smát či brečet.


Jan Hájek www.kniSka.cz
Bod číslo 113, i když pochybuji, že byste se na objektu dostali až takhle daleko a myslím si, že předchozí chyby jsou natolik závažné, že nemá smysl v prohlídce pokračovat a hnidopišsky dělat obsahovou zprávu o tom, kolik desítek hrubých porušení ČSN 34 1390 na tom objektu bylo. Nicméně pro ty, kteří by měli neskonalé štěstí a dostali se až k bodu 113 a všechno bylo v pořádku, tak u bodu 113 není problém narazit.

Představte si u činžovního domu na střeše jsou ventilátory, připojené kovové komínky apod. a to všechno je v rozporu s tím, co je napsáno v bodě 113.

Rozsáhlé kovové předměty probíhající ve vodorovném směru, např. koleje, transportní dráhy a pod. se spojí s hromosvodem, na více místech, vysoké kovové předměty probíhající ve svislém směru budovou, kovová potrubí apod. se spojí na svém nejvyšším a nejnižším místě s vedením hromosvodu.

A teď si představte, že je to objekt, 40 let co jsou připojené kovové komínky. A nikdy nikoho nezajímalo, kde asi kovový komínek končí a jak je na svém nejnižším místě připojen k jímací soustavě, nebo jestli to končí v karmě a tam je to připojené na plynové rozvody.

Z mého pohledu u takových objektů chybí tzv. odpovědná osoba. Možná nechybí, možná je někdo osobou odpovědnou, ale zřejmě i osobou neznalou. Osobou, která se například spoléhá na ústní dobrozdání nebo nicneříkající orazítkované potvrzení. V další části bude něco o připojovaní elektrických silových zařízení ve vztahu k hromosvodu už podle staré 34 1390. 

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.