Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

JSS: Kdo, s kým při výkladu ČSN manipuluje?


Document Actions
JSS: Kdo, s kým při výkladu ČSN manipuluje?
Jednou z mých pracovních deformací je naslouchání různých prodejců v elektrotechnice. Zajímají mne použité argumenty k dosažení obchodu. Je pravdou, že v případě více než v 50% jde o pokusy manipulace. Ovšem jak víme, pokud chcete lhát, musíte mít velice dobrou paměť a vysoké IQ, abyste své lži logicky pospojili. Jak je to v případě Jana Hájka? Jde o manipulanta s vysokým IQ, který zneužívá fyzikálních pravidel, aby dosáhl svého při obhajování principů nové normy 62 305?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.08.2019
reklama


"Obhajovat a šířit středoškolské znalosti nevyžaduje nutně doktorát",  ... říkával na střední škole fyzikář, "a proto mi můžeš klidně vyklopit vše co znáš". Asi by se divil, co někomu zbude po třiceti létech po té, co už takové informace nepoužije. Ovšem u elektrikáře , tedy toho opravdového nelze informace nepoužívat. Souvislostí přibývá exponenciálně. A to, co nás učili, je dnes již žalostně málo. Ale to žalostné málo bychom měli znát.


Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

Jan Hájek www.kniSka.cz
První co bych řekl, tak to, že máme rok 2018 a tedy norma, která pochází z roku 2006 rozhodně není nová, protože pouze zoufalec říká, podívejte se, mám 12 let nový telefon, auto. To je první výtka. Začínám být poměrně alergický na to, když někdo říká, já normu neznám, protože 12 let je hodně dlouhá doba, to je hodně let.

Pokud někdo říká, že ohýbám fyziku, tak může mít pravdu, ale s největší pravděpodobností pokud není na seznamu držitelů Nobelovy ceny za fyziku, tak se asi mýlí on a ne já. Nemám patent na rozum, ale fyziku, kterou používám, tak se přiznávám, nebyl jsem moc dobrý student a celou dobu v ochraně před bleskem si člověk stejně jako já, vystačit s Ohmovým zákonem a Kirchhoffovým zákonem.

A složitější věci, které je potřeba znát tak na praktickou ochranu před bleskem, podle mě nejsou tak potřeba znát. Opravdu stačí znalosti základní školy. Vždy s oblibou říkám na běžnou ochranu před bleskem na rodinném domku, půjčte mi vaše dítě 8-10 let na dvě hodiny, za tu dobu vám baráček proleze a najde veškeré zjevné chyby. Proto, aby člověk udělal většiny ochrany před bleskem v pořádku, nemyslím si, že by musel mít víc znalostí než se dozví na základní škole. Samozřejmě je to výhoda, pokud si pamatuje i věci ze střední a vysoké školy. Ochrana před bleskem není složitá, je pouze pracná. Stačí otevřená hlava a oči a aspoň nějaká elementární zodpovědnost.

Miroslav Minařík
Asi prozradím ještě jednu drobnost, kterou neprozradil. Pokud následujete ověřené fyzikální zákony, principy světových norem a také argumenty expertních vývojářů značky u které pracujete, pak opravdu nepotřebujete být vědec. Na druhou stranu to samé nemůže platit u konkurenčních technologií, pokud jejich vývojáři popírají například platnost Kirchhoffových zákonů. V další části se Jana Hájka zeptáme jak by se změnila jeho rétorika, pokud by chtěl prodat nefunkční zařízení.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933