Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: Kdo musí znát velice dobře dnes již neplatnou ČSN 34 1390? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.03.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: Kdo musí znát velice dobře dnes již neplatnou ČSN 34 1390?


JSS: Kdo musí znát velice dobře dnes již neplatnou ČSN 34 1390?
Z mnoha stran slyšíme, že stará ČSN 34 1390 byla skvělá, jednoduchá a jasná. Pokud se však podíváme na znalosti pamětníků této normy podrobněji, zjistíme, že ne všichni znají to, co by se o této ČSN předpokládalo. Co předpokládáme po revizních technicích pokud revidují staré provedení hromosvodů podle tehdejšího předpisu? Předpokládáme opravdu hodně! Revizní technik dnešní doby má poměrně dost práce s pochopením stávajících informací, než aby o večerech navíc studoval něco, co je již překonané a neplatí. A právě to vysvětluje tento díl #JSS ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.03.2019



Na jedné straně se stará norma o hromosvodech 34 1390 stále vzýva jako božstvo, na druhou stranu nepotkáváme mnoho lidí, kteří by dali za znalosti předpisu ruce do ohně.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

Kdo je odborník, který by normu měl znát velmi dobře?
Jan Hájek www.kniSka.cz
V první řadě by, dnes už neplatnou ČSN 34 1390, protože si musíme uvědomit, že je to norma, která přestala platit 1. únorem 2009, to už je velice dlouhá doba. Ta tuto normu by v první řadě měl znát každý revizní technik, který dělá opakované revize a svým podpisem přebírá zodpovědnost za to, že aplikace je v souladu s ČSN 34 1390.

Asi neumíme odhadnout kolik odborníků dělá opakované revize hromosvodů, ale něco mi našeptává, že jich málo nebude.
Jan Hájek www.kniSka.cz
Dále by ČSN 34 1390 měli historický důvod, nebo určitou část naší historie, znát samozřejmě všichni, kdo se věnují ochraně před bleskem a tady zajdu ještě dál, měli by znát kromě ČSN 34 1390 ze 70. roku také tu z 55. roku, hlavně všechny 113 z 49. a 33. roku. Měli by znát i první předpisy pro ochranu před bleskem, které vydalo ESČ v předpisech a normáliích roku 1924.

To vypadá, že by měla být většina naší odborné populace sedět v čítárnách knihoven a studovat historii. K čemu to, když nestačí sledovat neustálé změny platných norem?
Jan Hájek www.kniSka.cz
Měli by to znát z toho důvodu, ne že by to potřebovali ke svému životu, ale aby věděli, jak dlouhá cesta vedla k normám a mezi techniky k tomu, že máme obrovský komfort, že můžeme používat normu, která vznikla na IEC úrovni a která obsahuje nejnovější poznatky a na jejíž tvoření a kontrole se podílí odborníci z celého odborného světa. Samozřejmě ne ze všech, více jak 80. států, kteří spadají pod IEC, ale řekněme z 20. - 30. národních komitétů, kteří se tomu věnují, opravují chyby, a doplňuji to co si myslí, že norma neobsahuje a naopak se zasazují o to, aby vyškrtali věci, které ve standardu nemají co dělat a jsou reliktem historických zvyklostí.

Podle toho, co slýcháváme v pivních kuloárech o nové normě 62 305 to vypadá, že byla účelově upečena hrstkou lidí někde u Prahy než odborníky z 20 států … No, dál je zarážející, jak může starou, již neplatnou normu znát někdo, kdo udělal revizní zkoušky třeba v loňském roce?
Jan Hájek www.kniSka.cz
V první řadě by se měl normu naučit, spíš bych možná i důrazně varoval, aby normu nepoužíval při revizích, nebo za ní nepřebíral zodpovědnost nikdo, kdo nebyl dospělý před rokem 1989, protože ČSN 34 1390 má návaznost na celé právní prostředí, které tu panovalo od 48. po 89. rok, protože lidé si neuvědomí, že ČSN 34 1390 spíš než technickou normou, tak jak ji chápeme v současné době, to byl interní státní předpis, jak se sám stát má chovat vůči svému majetku. To byla ochrana před bleskem, která byla na všech zabavených fabrikách a činžovních domech, stát si dělal interní předpis sám pro sebe, protože stát nezajímalo, jestli má někdo na domku hromosvod, nebo na boudě. Norma byla hlavně kvůli státnímu majetku, kvůli ničemu jinému.

Tak tento politický aspekt vůči této normě snad ještě nezazněl i když je celkem logický. Co tedy má dělat takový, historie neznalý revizní technik?
Jan Hájek www.kniSka.cz
Měl by být maximálně opatrný a měl by být přesvědčen o tom, že normu zná a umí ji používat. Každopádně komukoliv, kdo nezažil dobu minulou ve své dospělosti, nebavíme se o roce o dvou, ale aby dokázal vnímat i souvislosti, tak doporučuji, aby se pořádně naučil o čem je ochrana před bleskem a potom základní fyzikální principy aplikoval skrz ČSN 34 1390 na všechny objekty, které mají pochybnou čest a mají na sobě ochranu před bleskem podle staré normy.

V další části Jan Hájek popisuje, co vše na staré normě ČSN 34 1390 o ochraně před bleskem nebylo správně pochopeno.
Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.