Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

JSS: Kdo musí znát velice dobře dnes již neplatnou ČSN 34 1390?


Document Actions
JSS: Kdo musí znát velice dobře dnes již neplatnou ČSN 34 1390?
Z mnoha stran slyšíme, že stará ČSN 34 1390 byla skvělá, jednoduchá a jasná. Pokud se však podíváme na znalosti pamětníků této normy podrobněji, zjistíme, že ne všichni znají to, co by se o této ČSN předpokládalo. Co předpokládáme po revizních technicích pokud revidují staré provedení hromosvodů podle tehdejšího předpisu? Předpokládáme opravdu hodně! Revizní technik dnešní doby má poměrně dost práce s pochopením stávajících informací, než aby o večerech navíc studoval něco, co je již překonané a neplatí. A právě to vysvětluje tento díl #JSS ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.03.2019
reklama


Na jedné straně se stará norma o hromosvodech 34 1390 stále vzýva jako božstvo, na druhou stranu nepotkáváme mnoho lidí, kteří by dali za znalosti předpisu ruce do ohně.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

Kdo je odborník, který by normu měl znát velmi dobře?
Jan Hájek www.kniSka.cz
V první řadě by, dnes už neplatnou ČSN 34 1390, protože si musíme uvědomit, že je to norma, která přestala platit 1. únorem 2009, to už je velice dlouhá doba. Ta tuto normu by v první řadě měl znát každý revizní technik, který dělá opakované revize a svým podpisem přebírá zodpovědnost za to, že aplikace je v souladu s ČSN 34 1390.

Asi neumíme odhadnout kolik odborníků dělá opakované revize hromosvodů, ale něco mi našeptává, že jich málo nebude.
Jan Hájek www.kniSka.cz
Dále by ČSN 34 1390 měli historický důvod, nebo určitou část naší historie, znát samozřejmě všichni, kdo se věnují ochraně před bleskem a tady zajdu ještě dál, měli by znát kromě ČSN 34 1390 ze 70. roku také tu z 55. roku, hlavně všechny 113 z 49. a 33. roku. Měli by znát i první předpisy pro ochranu před bleskem, které vydalo ESČ v předpisech a normáliích roku 1924.

To vypadá, že by měla být většina naší odborné populace sedět v čítárnách knihoven a studovat historii. K čemu to, když nestačí sledovat neustálé změny platných norem?
Jan Hájek www.kniSka.cz
Měli by to znát z toho důvodu, ne že by to potřebovali ke svému životu, ale aby věděli, jak dlouhá cesta vedla k normám a mezi techniky k tomu, že máme obrovský komfort, že můžeme používat normu, která vznikla na IEC úrovni a která obsahuje nejnovější poznatky a na jejíž tvoření a kontrole se podílí odborníci z celého odborného světa. Samozřejmě ne ze všech, více jak 80. států, kteří spadají pod IEC, ale řekněme z 20. - 30. národních komitétů, kteří se tomu věnují, opravují chyby, a doplňuji to co si myslí, že norma neobsahuje a naopak se zasazují o to, aby vyškrtali věci, které ve standardu nemají co dělat a jsou reliktem historických zvyklostí.

Podle toho, co slýcháváme v pivních kuloárech o nové normě 62 305 to vypadá, že byla účelově upečena hrstkou lidí někde u Prahy než odborníky z 20 států … No, dál je zarážející, jak může starou, již neplatnou normu znát někdo, kdo udělal revizní zkoušky třeba v loňském roce?
Jan Hájek www.kniSka.cz
V první řadě by se měl normu naučit, spíš bych možná i důrazně varoval, aby normu nepoužíval při revizích, nebo za ní nepřebíral zodpovědnost nikdo, kdo nebyl dospělý před rokem 1989, protože ČSN 34 1390 má návaznost na celé právní prostředí, které tu panovalo od 48. po 89. rok, protože lidé si neuvědomí, že ČSN 34 1390 spíš než technickou normou, tak jak ji chápeme v současné době, to byl interní státní předpis, jak se sám stát má chovat vůči svému majetku. To byla ochrana před bleskem, která byla na všech zabavených fabrikách a činžovních domech, stát si dělal interní předpis sám pro sebe, protože stát nezajímalo, jestli má někdo na domku hromosvod, nebo na boudě. Norma byla hlavně kvůli státnímu majetku, kvůli ničemu jinému.

Tak tento politický aspekt vůči této normě snad ještě nezazněl i když je celkem logický. Co tedy má dělat takový, historie neznalý revizní technik?
Jan Hájek www.kniSka.cz
Měl by být maximálně opatrný a měl by být přesvědčen o tom, že normu zná a umí ji používat. Každopádně komukoliv, kdo nezažil dobu minulou ve své dospělosti, nebavíme se o roce o dvou, ale aby dokázal vnímat i souvislosti, tak doporučuji, aby se pořádně naučil o čem je ochrana před bleskem a potom základní fyzikální principy aplikoval skrz ČSN 34 1390 na všechny objekty, které mají pochybnou čest a mají na sobě ochranu před bleskem podle staré normy.

V další části Jan Hájek popisuje, co vše na staré normě ČSN 34 1390 o ochraně před bleskem nebylo správně pochopeno.
Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933