Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: Čím je dnes ČSN 34 1390 tak oblíbená? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.05.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: Čím je dnes ČSN 34 1390 tak oblíbená?


JSS: Čím je dnes ČSN 34 1390 tak oblíbená?
Snad každý elektrikář, pamětník, který kdy instaloval hromosvody, rád vzpomíná na starou ČSN 34 1390 jako na vychytanou, jednoduchou, srozumitelnou a plně dostačující normu. Naopak ČSN EN 62 305 i přesto, že je nejnověší sbírkou znalostí odborníků z celého světa, je považována za zbytečnost, nerozum, nebo dokonce malomyslnými nazývána za prosazené lobby. V některých případech se nabízí otázka, jak se tedy mají správně tvořit normy? Ale co je tou magií, že je dnes naplatná norma stále tolik oblíbená? Notabene když už víme, že je dnes naprosto nedostatečná?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.05.2019





Jan Hájek www.kniSka.cz
Myslím, že podstatou stěžování je to, že najednou se změnila situace tím, že přišla zcela nová koncepce norem pro ochranu před bleskem a že celkově i ochrana před bleskem byla popelka. Ve své fázi samostatný obor, tak najednou s vysvětlováním řady norem 62 305 začali chápat principy.

Takže důvodem pro stížnost nebylo ani to, že by se norma rapidně změnila, nebo že by se změnil obsah a ochranná opatření, která je potřeba udělat, aby byl objekt chráněn před bleskem, ale to, že se najednou změnila situace a jak zákazníci, tak odborná veřejnost začala vyžadovat, aby ochrana před bleskem odpovídala předpisu, na který se odvolává.

Celý problém spočívá v ochraně před bleskem historicky v tom, ač na našem území byly předpisy od 20. let minulého století. Takže za 6 let oslavíme století, kdy vyšly první předpisy pro ochranu před bleskem. Ale historicky se jakékoliv předpisy, které byly vydané na území tohoto státu, tak se historicky nikdy nedodržovaly.
V současné době moje nejstarší knížečka o ochraně před bleskem je od Vejtruby a celý text je o tom, jak všichni kazí a podvádí zákazníka.
Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.