Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: Bleskový proud má být sveden bez nežádoucích následků (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.09.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: Bleskový proud má být sveden bez nežádoucích následků


JSS: Bleskový proud má být sveden bez nežádoucích následků
Každá norma má nějaké své poslaní. Buď popisuje řešení konkrétní situace nebo svým obsahem doplňuje jiné normy. O čem hovořila stará norma 34 1390 jako předpis o ochraně před bleskem? Jan Hájek říká ... je potřeba dbát na to, aby proud bleskového výboje byl sveden do země bez nežádoucích následků pro chráněný objekt. To je zabránění přeskokům, nebezpečným rozdílům potenciálu mezi vodivé předměty. A jak to vypadá v praxi? Třeba na plechových střechách? Ve velmi častých případech je to děs, běs co nacházíme ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.09.2019



JSS: Bleskový proud má být sveden bez nežádoucích následků



Každá norma má nějaké své poslaní. Buď popisuje řešení konkrétní situace nebo svým obsahem doplňuje jiné normy. O čem hovořila stará norma ČSN 34 1390 jako předpis o ochraně před bleskem?


Jan Hájek www.kniSka.cz
Co říkala ČSN 34 1390, že musí být cílem projektu pro ochranu před bleskem, jaký je smysl udělání ochrany před bleskem na objekty. Tady bych vypíchl ze stránky tři ČSN 34 1390, což je poměrně záhy ze začátku, kdy je tu velice zdůrazněno, že je potřeba dbát na elektrickou bezpečnost zřizované ochrany, aby proud bleskového výboje byl sveden do země bez nežádoucích následků pro chráněný objekt.

To je zabránění přeskokům, nebezpečným rozdílům potenciálu mezi vodivými předměty apod. celé je to popsané v článku 17 a hned k tomu je článek 18, že musí být správně a účelně řešeno rozmístění jímacího zařízení a zabráněno nebezpečným přeskokům rozdílům potenciálu. Když vylezu na střechu a zjistím, že polovina oplechování je připojena k jímací soustavě a druhá připojena není. Jímací soustava a svody mi vedou kolem kovových předmětů, některé připojené jsou, některé ne. Ty, co jsou připojené a předměty se nachází vedle těchto kovových předmětů některé jsou a nejsou.. to je fatální porušení již v počátku podmínek, které jsou na straně třetí straně ČSN 34 1390.


Na tuto normu se souběžně dívám a opravdu tato pasáž se zmiňuje. Osobně bych zmínil tuto větu: “Přitom je však nutno též dbát na hospodárnost a estetiku řešení ochrany před bleskem, nesmí však tím být sníženo ochranné působení hromosvodu”. V další části se dozvíte, jak to bylo podle starého předpisu s dnes požadovanou dokumentací hromosvodu.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.