Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Josef Sousedík - (ne) zapomenutý vynálezce


Document Actions
Josef Sousedík - (ne) zapomenutý vynálezce
Josef Sousedík (1894–1944) byl významný český elektrotechnik a vynálezce s mnoha československými i světovými patenty, zakladatel elektrotechnické továrny ve Vsetíně, úspěšný podnikatel, uznávaný komunální politik, humanista a vlastenec z první poloviny 20. století. Dne 13. června bude ve Vsetíně v městském Muzeu, široké veřejnosti představena publikace o tomto vsetínském rodákovi.
Komerční sdělení, ze dne: 3.06.2013
reklama




 13. června 2013 bude ve Vsetíně široké veřejnosti představena publikace o vsetínském rodákovi

Josef Sousedík - (ne) zapomenutý vynálezce


  • od 14:00 - v městském Muzeu, Horní náměstí - na zámku
  • od 17:00 - v Masarykově knihovně, Dolní náměstí - beseda návštěvníků a čtenářů s autory a potomky J. Sousedíka.

Josef Sousedík (1894–1944) byl významný český elektrotechnik a vynálezce s mnoha československými i světovými patenty, zakladatel elektrotechnické továrny ve Vsetíně, úspěšný podnikatel, uznávaný komunální politik, humanista a vlastenec z první poloviny 20. století.

Dobový tisk ho často nazýval Edisonem z Moravy a záviděla nám jej celá Evropa. Průmyslníci z Velké Británie a z USA mu předkládali lákavé pracovní nabídky, firma Siemens mu nabízela pohádkové jmění, když zastaví výrobu svých elektromotorů. On však všechny tyto nabídky odmítal, protože byl skutečný vlastenec a věřil ve „své“ Československo.

Prezident T. G. Masaryk ho nazýval svým přítelem, továrník Tomáš Baťa mu dal k dispozici své osobní letadlo a začal kvůli němu stavět železnici ze Zlína do Vsetína. Přesto jméno Josefa Sousedíka upadlo v zapomenutí! Proč? Právě o tom je tato životopisná kniha.


Josef Sousedík byl vpravdě geniální elektrotechnický vynálezce, továrník a podnikatel …, ale také představitel masarykovských prvorepublikových hodnot. Právě pro tyto hodnoty byl za druhé světové války jako hlava odboje na Vsetínsku pronásledován a koncem války zastřelen nacisty.

Právě pro tyto hodnoty byl ale také nenáviděn komunisty, jeho továrna po válce znárodněna, jeho rodina byla režimem důsledně perzekvována, jeho jméno určeno k zapomenutí. Jedna ideologie o výlučnosti rasy – ta nacistická – přetrhla nit života Josefa Sousedíka v jeho necelých padesáti letech. Druhá ideologie třídní nenávisti – ta komunistická – vymazala jeho jméno z oficiálních dějin rodného kraje, z dějin vlasti, pro kterou padl, z paměti národa, a dokonce málem i z paměti oboru elektrotechniky, pro který udělal obrovský kus práce.

Josef Sousedík pocházel z chudých poměrů, ale dokázal se díky svému talentu, píli, houževnatosti a vpravdě geniální intuici vypracovat k renomé celosvětově uznávaného vynálezce. Patentoval mnoho skvělých vynálezů u nás i ve světě. K jeho originálním řešením patří např. hybridní elektromobil s rekuperací (1927), automatizované elektrické kormidlo pro říční lodě (1931), reaktivní letadlo pro kolmý vzlet (1933), světově unikátní řešení trakčního přenosu rychlovlaku Slovenská strela (1936) nebo trakční vozidlo (metro!) pro městskou a příměstskou přepravu (1939).

Jeho řešení byla vždy technicky překvapivá a i svou orientací na hospodárnost a šetrnost k životnímu prostředí předbíhala svou dobu o desítky let. Josef Sousedík byl nejen vynálezce, továrník a průkopník českého průmyslu, ale také přes deset let (1927-39) velmi úspěšným starostou města Vsetína.

Život Josefa Sousedíka je silným příběhem velkého muže, který se dokázal vymanit z předurčeného osudu své společenské vrstvy. Je to příběh obdivuhodného tvůrčího přístupu, neskonalé pracovitosti, vynálezecké invence a osobní odvahy. Je to životní příběh inženýrského důvtipu, ryzí selské vytrvalosti, lidské poctivosti a nakonec i příkladně velkého osobního hrdinství.

Tato publikace o osobnosti Josefa Sousedíka chce v této době pochybných hodnot, předkládaných nám ještě pochybnějšími věrozvěsty, poukázat na hodnoty opravdové, a zároveň chce navrátit Josefu Sousedíkovi místo, které mu skutečně v naší historii patří. Autoři této životopisné publikace jsou oba kvalifikací elektrotechnici, povoláním novináři a dokumentaristé. Vytvořením této publikace by rádi přispěli k širšímu povědomí o významných osobnostech české techniky a historie, o pochopení historického kontextu a o pozitivní přijetí osoby Josefa Sousedíka širší veřejností.

Praha, 2013 Publikace byla vydána za sponzorského přispění Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze

 

POKUD SI CHCETE PŘEDOBJEDNAT TUTO
JEDINEČNOU KNIHU
máte možnost zaslat objednávku
níže uvedeným formulářem!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933