Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Josef Nyklíček ze Žamberka končí současně s vyhláškou padesát! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.09.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Josef Nyklíček ze Žamberka končí současně s vyhláškou padesát!


Josef Nyklíček ze Žamberka končí současně s vyhláškou padesát!
Prožít celý svůj produktivní věk jako elektrikář, dát do toho vše, ale také vědět, kdy dost. Josef Nyklíček si zvolil svou tečku synchronně s koncem legendární vyhlášky padesát! Přichází nové předpisy, noví odborníci, nové technologie, nová nebezpečí. Informací přibývá geometrickou řadou a s příchodem věku moudrosti člověka ztrácíme schopnost a chuť všemu rozumět jako za mlada. Vše jednou končí, třeba proto, aby mohlo něco dalšího začít. V případě Josefa Nyklíčka přichází na řadu nové úkoly!
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.09.2022



Ona legendární vyhláška padesát, která počínaje letošním červencem pozbyla platnost po 43 letech působnosti, dala vzniku více změnám než které bychom zprvu zamýšleli. Za dobu, co provozujeme portál Elektrika.cz jsme se osobně setkali s takovým množstvím elektrotechnických odborníků, které prakticky nelze spočítat. A všechny spojovala právě "padesátka".


Pro větší náhled kliknout!


Každý kraj České republiky má svou osobnost a k té se blízké okolí upíná pro radu, konzultaci a spolupráci. V Žamberku je místní legendou Josef Nyklíček. Patří do generace mých rodičů a letos na podzim oslaví své osmdesáté narozeniny. Snadno dovodíme, že jde o pamětníka našeho oboru. Vyhlášku padesát zažil v jejím zrodu a současně s účinností zákona 250/2021Sb. a nařízením vlády 194/2022Sb. vyhlásil svůj profesní konec!

Reportážní kameru jsme namířili na ty, kteří Josefa dobře znají a doufali jsme, že o něm prozradí něco více než uvádí on sám.


Jeho erudici potvrzují všichni, koho jsme se ptali. Přestože elektrotechnici blízkého okolí mají různá vzdělání, různých institucí, vždy padla zmínka na aktivity Josefa Nyklíčka. Jeho jméno znají i v blízkém OEZ Letohrad a trošku vzdálenějším EATON v Ústí nad Orlicí. Josef Nyklíček byl místní podnikatelskou stálicí a při své činnosti se navíc věnoval i vzdělávání svého okolí. Typické chování "srdcaře" svého oboru. Tak jak to bývá, to, co se sám naučil, vydřel, dohledal a následně předával dalším.


Pro větší náhled kliknout!



Pokud se zamyslíme nad jeho životním výkonem, kolik mu asi dala škola a kolik jeho vlastní píle a samostudium? Jak se dá popsat instalační elektrotechnika v životě Josefa Nyklíčka? Zřejmě ne každému se podaří prožít svůj život v souladu s jeho posláním. I když oddat se svému oboru naplno, prakticky znamená omezit mnoho jiných činností. A na ty se těšit až po skončení profese, tedy v dnes nepříliš reálném důchodu. Důležité je však říci dost!

Jak už to bývá, svět nikdy neví vše. Zvýšený počet obrazů v domě Josefa Nyklíčka potvrzuje, že se věnuje malování, tak jak to tvrdí sousedé. A tím to nekončí! Josef má rozpracovanou historickou kroniku jedné elektrárny v Čechách, ale to bude už jiný příběh!

Jak se děkuje těm, kteří odchází? Za nás Josefe, dobrá práce!



A co my ostatní? Abychom rychle vnikli do nového nařízení vlády 194/2022 Sb. je nutné se od předchozí vyhlášky 50/1978 Sb. oprostit. Nový, nahrazující předpis je v mnohém podobný, však celkový koncept odlišný. Josef padesátku "utrhl" a vzal do ruky štětec a paletu barev ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.