Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak může být rozbočka nebezpečná? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.08.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak může být rozbočka nebezpečná?


rozdv3.jpg
Rozbočka, rozdvojka, či roztrojka, nástavec do zásuvky pro více spotřebičů může být nebezpečný a rozhodně by měl podléhat pravidelným revizím.
František Kosmák, Jaroslav Miklík , Josef Kunc, Milan Bureš, Miroslav Minařík, Pavel Trhlík, ze dne: 21.08.2001

Většina diskuzí o správné instalaci či následné kontrole a revizi se vede o pevné části vedení nebo také o pohyblivé. Ovšem takové drobné místo rozdělení energie jako je rozbočka bývá často přehlíženo. Prakticky se rozbočka stává součástí rozvodu ať již trvale nebo dočasně.

 

Nedávno se nám stal případ, kdy se na neživých částech jednoho PC proti střednímu vodiči objevilo trvale napětí cca 110V. Proudový chránič na tuto skutečnost nereagoval. To mne překvapilo, protože stav elektroinstalace znám a revizní technik ji hodnotí bez závad.

Vylučovací metodou jsme se dostali rychle k rozdvojce, která byla uvedenému PC předřazena a rozdělovala napájení pro monitor, PC a stolní lampičku. Kolega rozbočku rozšrouboval, protože po zkoušce obvodovkou nebyl kontakt mezi přívodním ochranným kontaktem a výstupními kolíky. Opravdu vnitřní propojení v místě bodového sváru bylo přerušeno. Mohlo k němu dojít z různých příčin. Stáří rozbočky můžeme odhadnout podle výrobního označení ABB EPJ  5323-13 a to v provedení, kdy se fázové napětí objevovalo mezi vývody s kolíkem v opačné polaritě.

V tomto případě došlo pouze ke zničení jednoho PC (tři měsíce staré), můžeme mluvit o štěstí, že nedošlo k nějakému úrazu.

 

Zajímalo mne, zda revizní technik věnuje také pozornost při revizích těmto redukcím, a tak jsem překvapil namátkou několik revizních techniků telefonem:

 

Zeptali jsme se odborníků:

Mělo by to být především v zájmu provozovatele, tedy také laika, kutila, stařenky, zedníka, doktora.... udržovat elektriku ve své domácnosti v řádném stavu. Tedy provádět (odpovídající osobou) řádnou údržbu.

Protože všichni známe vztahy veřejnosti k údržbě vlastních rozvodů a spotřebičů, těžko si představit jak někdo dbá na údržbu rozbočky. Přičemž taková závada se dá přirovnat například k nefunkčnímu proudovému chrániči.

Jak to vidíte vy? 
Dejte vědět ostatním v diskuzi pod článkem.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.