Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jističe určené pro laickou obsluhu


Document Actions
Jističe určené pro laickou obsluhu
Co to jsou jističe pro obsluhu laiky? Jedná se o jističe dle ČSN EN 60898-1– Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací, část 1: Jističe na střídavý provoz. Co znamenají jednotlivé charakteristiky B, C, D? Jaké oblasti nadproudů a zkratů rozeznáváme? Co to jsou smluvené proudy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.01.2010
reklama

Podle účelu použití musíme vzít v úvahu hned dvě základní předmětové normy pro jističe, které se v katalozích uvádějí nejčastěji. Jedná se o ČSN EN 60898-1– Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací, část 1: Jističe na střídavý provoz a dále o normu ČSN EN 60947-2: Jističe. První z uvedených je určena zejména pro jističe používané pro instalace budov (též instalační jističe, modulární jističe). Co je ale podstatné, vzhledem k účelu použití v domovních instalacích se jedná o jističe určené pro laickou obsluhou. To je také hlavní důvod, proč jsou podmínky pro konstrukci a vlastnosti jističů poměrně přísné. Jmenovité jsou až do 125A. Pro správné použití těchto jističů je nutné rozlišit tři oblasti charakteristik.


Ukázka vypínací charakteristiky jističe vedení podle ČSN EN 60898-1
 

  • 1) Oblast přetížení malými nadproudy:
    Pro malé nadproudy jsou stanoveny meze, ve kterých nesmí, nebo musí dojít k zapůsobení spouště na přetížení. Smluvený nevypínací proud (Int) je pro 1,13In , smluvený vypínací proud (It) je 1,45In. To znamená, že při průchodu proudu pod hodnotou 1,13In nesmí ve smluveném čase dojít k vybavení jističe a při proudech nad 1,45In musí ve smluveném čase dojít k vybavení jističe. Smluvený čas je buď 1 hodina (pro In ≤ 63A) nebo 2 hodiny (pro In > 63A). Údaje platí pro referenční teplotu okolí 30°C s tím, že tyto jističe nemají tepelnou kompenzaci. Při významnější změně okolní teploty se provádí přepočet podle závislostí uvedených v katalozích výrobce.
  • 2) Oblast přetížení zkratovými proudy:
    Pro oblast působení zkratové spouště jsou v normě tři typy vypínacích charakteristik B, C a D s různými mezemi nastavení (pro typ B je to od 3 do 5In, pro typ C od 5 do 10In a pro typ D od 10 do 20In). Oblast působení zkratových spouští má přímý vliv splnění podmínek pro odpojení poruchy v předepsaném čase. To přímo souvisí s hodnotou impedance smyčky (všímáme si především síti TN) a řešíme problém zajištění takové impedance smyčky, která zaručí v obvodu s poruchou vznik alespoň minimálního zkratového proudu. Každý vyšší proud pak už zaručí rychlé odpojení obvodu s poruchou s vypínacími časy řádově v milisekundách. Jiný důvod pro charakteristiky B,C, D nemá význam uvažovat (selektivita, zatížení vedení při zkratech …).
  • 3) Oblast velkých zkratových proudů
    V oblasti velkých zkratových proudů se musí brát v úvahu i jmenovitá vypínací schopnost jističe (Icn), která je u instalačních jističů předepsána řadou 6, 10, 15, 20, a 25kA. Pokud zkratový proud překročí jmenovitou vypínací schopnost jističe, dojde k jeho poškození. Jednou z možností, jak tomuto stavu předejít, je předřazení pojistky (obvyklá hodnota pojistky je 100A pro jističe do 63A, nebo 200A pro jističe do 125A). V tomto případě mluvíme o záložní ochraně jističe. Limitujícím činitelem při předřazení pojistky z důvodů záložní ochrany je omezení selektivity mezi pojistkou a jističem. Konkrétní hodnoty maximálního selektivního proudu, při kterém je kombinace jistič/pojistka ještě selektivní, udávají výrobci jističů v katalozích ve formě tabulky (údaje v tabulkách nejsou jen počítány, ale jsou ověřeny měřením).
  • Ing. František Štěpán
    Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933