Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jističe určené pro laickou obsluhu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.01.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jističe určené pro laickou obsluhu


Jističe určené pro laickou obsluhu
Co to jsou jističe pro obsluhu laiky? Jedná se o jističe dle ČSN EN 60898-1– Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací, část 1: Jističe na střídavý provoz. Co znamenají jednotlivé charakteristiky B, C, D? Jaké oblasti nadproudů a zkratů rozeznáváme? Co to jsou smluvené proudy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.01.2010

Podle účelu použití musíme vzít v úvahu hned dvě základní předmětové normy pro jističe, které se v katalozích uvádějí nejčastěji. Jedná se o ČSN EN 60898-1– Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací, část 1: Jističe na střídavý provoz a dále o normu ČSN EN 60947-2: Jističe. První z uvedených je určena zejména pro jističe používané pro instalace budov (též instalační jističe, modulární jističe). Co je ale podstatné, vzhledem k účelu použití v domovních instalacích se jedná o jističe určené pro laickou obsluhou. To je také hlavní důvod, proč jsou podmínky pro konstrukci a vlastnosti jističů poměrně přísné. Jmenovité jsou až do 125A. Pro správné použití těchto jističů je nutné rozlišit tři oblasti charakteristik.


Ukázka vypínací charakteristiky jističe vedení podle ČSN EN 60898-1
 

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.