Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Reflektor v jevišti (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.05.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Reflektor v jevišti


jevref_2.jpg
Kdy se nemusí vyplatit systém "přidrátovat a je to!" Drobný příběh z jedné revize na letitém zařízení ochotných ochotníků...
ze dne: 24.05.2004

Revizní technik se často dostane do zajímavých míst. Byl jsem přizván k revizi, které jak jsem se později doslechl od místních, předcházelo několik příhod.
Uvedu pouze jednu za všechny... Při pokusu vyměnit světelný zdroj v jevištním reflektoru, byl divadelní ochotník zasažen elektrickým proudem. Ochotník na žebříku včas reagoval, avšak pádu již nezabránil. K vážným následkům nedošlo pouze proto, že jej zachytili dole přihlížející kamarádi.

Příčinou bylo upevnění transformátoru pro napájení jevištního reflektoru na uvedeném vesnickém „kulturáku“ postaveného v akci „Z“. Zmíněná instalace spolehlivě pracuje ve výši cca 6 metrů nad jevištěm už několik desítek let. Na co všechno svítil reflektor, nám už jeho prasklá čočka asi nic neřekne.

Pro vyjádření nesouhlasu s tímto provedením bych asi použil čl. 134.1.1 ČSN 33 2000-1 - pro zřizování všech elektrických rozvodů a zřízení musí být použito vhodných materiálů a práce musí být provedena řemeslně (dobré řemeslné úrovně) pracovníky s odpovídající kvalifikací, který rád používám, když nechci z časových důvodů vyhledávat konkrétnější články příslušných norem a spoléhám se na cit a jakousi „revizáckou“ autoritu.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.