Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jednofázový indukční motor (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.11.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jednofázový indukční motor


Jednofázový indukční motor
Co jsou jednofázové indukční motory? Na jakém principu fungují? Může se jednofázový indukční motor z klidu sám rozběnout? Na čem závisí rychlost točivého momentu? Co je potřeba k tomu, aby se jednofázový motor sám roztočil? Více zde!
Přednášející, ze dne: 4.11.2008

V jednofázovém statorovém vinutí se střídavým proudem budí střídavý magnetický tok Φ1, a je-li rotor v klidu, indukuje se v něm transformační napětí. V tyčích klece protéká velký proud nakrátko a budí jako u transformátoru magnetický tok Φ2 opačného smyslu, než má magnetický tok Φ1. Vektorový součet obou toků je výsledný magnetický tok Φ.

Magnetické toky Φ1 a Φ2 svírají úhel 180°, takže nevytvoří žádný mechanický moment, proto se jednofázový indukční motor z klidu sám nerozběhne. Roztočíme-li však motor v kterémkoli smyslu, indukuje se v rotoru pohybové napětí, které se skládá s transformačním napětím v napětí výsledné. Proud rotoru pak budí magnetický tok rotoru, který je s polem statoru posunut o méně než 180° a vytvoří točivý moment. Rychlost závisí, jako u trojfázového motoru indukčního, na kmitočtu a počtu pólů stroje.


Uložení vinutí jednofázového indukčního motoru

Na rotor působí proti sobě dva točivé momenty, a to moment souběžný a moment protiběžný. Výsledný moment je dán rozdílem obou momentů. Je-li rotor v klidu, je výsledný moment nulový, neboť oba momenty se ruší. Výsledný moment se zvětšuje z klidu na obě strany, takže motor se otáčí v tom smyslu, ve kterém dostal počáteční impulz.

Aby se jednofázový motor sám roztočil, přidává se na stator pomocná fáze, která se porozběhu samočinně vypne, např. odstředivým vypínačem (OV). Vinutí pomocné fáze, tzv. rozběhové vinutí, bývá ve třetině vynechaných drážek statoru. Pomocnou fází (PF) a hlavním vinutím (HV) statoru se z jednofázové přípojky budí fázově navzájem posunutými proudy dvě vzájemně posunutá střídavá magnetická pole, která dávají výsledné točivé magnetické pole. Posunutí proudu v pomocné fázi dosáhneme zapojením činného odporu, tlumivky nebo kondenzátoru do obvodu pomocné fáze.


Zapojení jednofázového indukčního motoru s kondenzátorem

Malé motory, např. ventilátorové, mívají stíněný pól. Statorové vinutí není rozloženo a uloženo v drážkách, nýbrž je na vyniklých pólech. Póly mají nesouměrný výřez s cívkou nebo se závitem nakrátko.


Stísněný pól malých motorků

Statorovým proudem se budí hlavní magnetický tok Φp , který indukuje v závitu proud opačného směru, než má proud ve statorovém vinutí. Proud v závitu budí v části pólu magnetický tok Φz, který směřuje proti hlavnímu toku pólu. Tyto toky se liší polohou i časem, a tím dostane rotor impulz k roztočení. Takový motor se otáčí jen v jednom směru.

Ing. František Krejčí

Tip na literaturu o motorech získáte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.