Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Je ECPR posledním mohykánem tohoto druhu na české scéně?


Document Actions
Je ECPR posledním mohykánem tohoto druhu na české scéně?
Není nad osobní zkušenost! Respektive účast na události, o kterou se zajímám. Zprostředkované informace se pak špatně komentují. Přes deset let jezdím do Plzně na závěrečná hodnocení činnosti tamního spolku elektrotechniků. V minulosti jsem navštěvoval více cechů, ale mnohé se řadí pouze do historie. Plzeňský cech nevyniká technologickými vychytávkami, ale svou jednoduchou, však zásadní přínosnou činností. A jak výsledky ukazují, předčí nové způsoby předávání informací. Tajemství cechovního úspěchu není pouze o zvolené kombinaci způsobů, ale také o vytrvalosti a odhodlání. Víte o podobném ekvivalentu cechovní činnosti u nás?
Miroslav Minařík, ze dne: 31.01.2019
reklama


Opět jsem navštívil Valnou hromadu ECPR (Elektrotechnického cechu plzeňského regionu). Zajímám se o tento spolkový život oborníků již dlouhá léta. A po těch létech si dnes dovolím tvrdit, že za vším hledám v prvé řadě práci člověka a až pak digitální marketing. Proč? Ptá se dnešní odborník na public relations, když z části žijeme ve virtuálním světě informací, dokumentů a komunikace?

Odpověď není těžká na pochopení. Pokud se opravdu pečlivě zabýváte publicistikou a jejím vývojem, pak docházíte k závěru, že pokud chcete o někom "psát" potřebujete o nich vědět. A pokud někdo chce, aby se o něm vědělo, musí se o něm "psát". Dnešní pokusy o rychlou publicitu se snaží o "digitální zkratky" a to různými formami a místy. Nelze tvrdit, že je vše nesprávné, pouze se v mnohých případech zapomíná na samotný základ. A to jsou finální uživatelé.

Pro větší náhled kliknout!


Z tohoto důvodu již přes deset let každoročně v lednu mířím do Plzně. Samozřejmě se s elektrotechniky tohoto spolku setkávám i v průběhu roku, ale to asi i s mnohými dalšími.

Čím je ECPR odlišný než jiné spolky v ČR?
Již nemohu napsat, že ostatní spolky dobře znám. Některé doslova zmizely. S odstupem času zjišťuji, že o některých jsem již roky neslyšel. Zpravidla je aktivita založena na jedné hlavní osobnosti, která když odejde, zmizí i celá činnost spolku z dohledu. ECPR jsem poznal v čele s drsným, leč korektním Janem Bukovským. Když v roce 2011 zemřel, ECPR zvolilo nástupce Alexandra Horského a činnost pokračovala bez přestávky dál.

Činnost spolku je transparentní
a také viditelná. Pokud uvádím, že viditelná, tím nemyslím činnost vytištěnou na nástěnce spolku, ale v médiích. I přes to, že vím o dalších odborných uskupeních, málokteré má tolik energie dát o sobě vědět.

Tvoří pro své členy tématický obsah
školení, přezkoušení, zájezdy ... nekončí to jen u jídla.

Komunikují
Zdá se vám komunikace jako běžný standard? Bohužel není. Buď není prostor, ochota nebo to není prioritou. ECPR se účastní jednání se zástupci profesních spolků a sdružení zabývajících se podobnou činností (např. Elektrotechnické grémium).

Pro větší náhled kliknout!


Internet zničil spolkovou činnost
Je pravdou, že internet změnil chování v mnoha oblastech lidské činnosti. Nelze však tvrdit, že nahradil vše. Internet přidal další alternativy, které doplňují nebo rozšiřují stávající modely. Nezmizely papírové knihy, nezmizely veletrhy, semináře, rádia a televize. Ovšem pokud byl cech založen na jediné službě, na šíření základních odborných informací, pak taková činnost byla nahrazena další hromadou digitálních variant.
I přes všechny technologické změny, cechy stále v různých podobách existují. Je to o nápadu, odhodlání a vytrvalosti. Podívejme se níže na základní fakta o ECPR za uplynulý rok 2018 ...

  • 26. Valná hromada
  • 161 fyzických osob, 8 právnických osob s počtem zaměstnanců do 24 lidí, celkem 169 členů. Plus 3 čestné členy z německého cechu.
  • ECPR vydalo za 26 let 118 odborných příruček
  • Seminář o daních z příjmu v roce 2017 a změnách v roce 2018. Štěpánka Fenolová, FÚ Plzeňský kraj.
  • Seminář „Nové připojovací podmínky nn ČEZu" s platností od 1. února 2018. 
  • Seminář „Důležité normy pro montéry, revizní techniky a projektanty“. ČSN 33 2000-6 ed.2:2017,Část 6:Revize a ČSN 33 2000-4-41 ed.3: 2018 Část 4-41: Miloslav Valena
  • Kurz revizních techniků. s vydanou příručkou se všemi otázkami a odpověďmi TIČR.
  • Seminář "Normy jsou pro elektrikáře důležité jako noty pro muzikanty“ Jan Doležel,  ČSN 33 2000-6 ed.2,  ČSN 33 2130, ed. 3
  • ECPR a SOUE školení a zkoušky dle vyhl. 50/78Sb. pro žáky SOUE Plzeň a ostatních odborných škol.
  • Seminář "Důležité normy pro montéry, revizní techniky a projektanty – druhá část.
  • Exkurze vodní elektrárny Lipno.  Součástí exkurze byla prohlídka zámku Kratochvíle a Českého Krumlova.
  • Odborné přednášky  k přezkoušení a zkouškám podle požadavků vyhlášky č. 50/78Sb.
  • Součástí seminářů byly prezentace značek SALTEK, BONEGA, GREENLUX.
  • Zkoušky a přezkoušení dle vyhl.50/78Sb. a vydání příslušných osvědčení. Na základě těchto přednášek a po úspěšném složení zkoušek bylo vydáno 53 osvědčení dle § 6 až 11. Za celý rok bylo vydáno celkem 291 osvědčení.
Cechmistr Alexandr Horský ...
"Nedílnou součástí činnosti cechu byla účast členů rady cechu ve zkušebních komisích při závěrečných zkouškách a slavnostním předávání maturitních vysvědčení a výučních listů studentům a učňům SOUE Plzeň. Při slavnostním předávání maturitních vysvědčení nebo výučních listů za účasti zástupce rady cechu bylo předáváno platné osvědčení, které úspěšným absolventům školy, vytváří lepší podmínky při hledání zaměstnání v elektrotechnickém oboru."


Pro větší náhled kliknout!


Elektrotechnické spolky mají svůj důležitý úkol v komunikaci v tom, že spojují starší, stávající a nastupující generace. Nové způsoby předávání zkušeností jsou doplňkem a v nejbližších letech se nepromění v prognostikovaný digitální Matrix. Být či nebýt na sociálních sítích není tak rozhodující, jako být opravdu ve spojení. Ale to je na delší přednášku.


Co myslíte?
Je ECPR posledním mohykánem tohoto druhu na české scéně?





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933