Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Jarní technický seminář SRVO v Brně


Document Actions
Jarní technický seminář SRVO v Brně
Jarní technický seminář, pořádaný jako pravidelné setkání členů Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení, se konal ve dnech 31. 5. – 1. 6. 2011 v Brně - Žabovřeskách v hotelu Kozák. Secesní přednáškový sál hotelu uvítal 92 účastníků akce. Po skončení odborného bloku se účastníci semináře přesunuli do sportovního Klubu Klasik, kde pokračovala neformální část setkání. Večer zahájil ...
Komerční sdělení, ze dne: 17.08.2012
reklama

 

Jarní technický seminář pořádaný jako pravidelné setkání členů Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení se konal ve dnech 31. 5. – 1. 6. 2011 v Brně - Žabovřeskách v hotelu Kozák. Secesní přednáškový sál hotelu uvítal 92 účastníků akce. Organizačním garantem a sponzorem byla společnost Izolplastik s.r.o., mediálními partnery byly časopis Světlo a Elektrika.TV. Seminář tradičně moderoval tajemník SRVO Ing. František Luxa.


Obr. 1. Pohled do přednáškového sálu

V úvodním referátu hovořil Václav Salač o aktivitách společnosti Izolplastik týkajících se problematiky veřejného osvětlení (VO). Poté Tomáš Maixner, předseda SRVO, přítomné seznámil s výsledky jednání probíhajících mezi MŽP a SRVO. Jak to vypadá se statistikou nehodovosti na osvětlených a neosvětlených přechodech, demonstroval Jiří Skála na podrobně zpracované statistice z Libereckého kraje.


Technický seminář moderoval jako již tradičně tajemník SRVO František Luxa.

Na seminářích SRVO se převážně hovoří o světle a osvětlení. Ne všichni členové SRVO zúčastňující se seminářů jsou ale světelní technici. Proto byla zařazena přednáška. Ing. Tomáše Nováka z VŠB-TU Ostrava Základy světelné techniky. Jelikož jde o téma velmi obšírné, uvažuje předsednictvo SRVO o uspořádání samostatného kurzu navazujícího na tuto úvodní přednášku. Informace o konání
semináře pro odbornou veřejnost i mimo členy SRVO budou zveřejněny i v časopise Světlo.

Po přestávce na oběd pokračovala odborná část semináře přednáškou Jiřího Novotného, ve které se zabýval novou názvoslovnou normou pro veřejné osvětlení a vyzdvihl zejména některé termíny související s rozvojem oboru a jejich překlady.

Přední český odborník na světelné zdroje Vladimír Dvořáček, se ve svém příspěvku "Bylo účelné rušit žárovky?" zamýšlel nad bruselským nařízením, které postupně ruší žárovky jako světelný zdroj. A které světelné zdroje to budou příště?

Současná doba zaznamenává bouřlivý rozvoj LED zdrojů. Svítidla s těmito zdroji nalézají stále vetší uplatnění i ve veřejném osvětlení.. Na půdě SRVO pracuje skupina, která je zaměřena právě na využití LED svítidel. V programu tohoto semináře se Tomáš Maixner zabýval LED svítidly z pohledu světelně technických výpočtů. Jaká jsou specifika při použití LED svítidel? Zmínil se také o zařazování komunikací, resp. jejich přeřazování tak, aby vyhověly výpočtům.

Finance a financování výstavby a obnovy soustav VO. To je téma, které jistě zajímá a pálí všechny, jichž se tato činnost dotýká. Jaké jsou možnosti získání dotací do této oblasti, bylo obsahem referátu Zdeňka Hasoně.

Na technických seminářích mluvíme a zaobíráme se, jak již z názvu společnosti vyplývá vším, co souvisí s veřejným osvětlením, novinkami v oboru a jejich správném použití a využití. Ale nezapomněli jsme vlastně proč? Jaký je tedy účel naší činnosti a našich setkání? Nad tím se zamyslel Jiří Hochman, Siteco.

S aktuálními výsledky činnosti aktivní pracovní skupiny SRVO LED svítidla nás seznámil Jiří Skála, předseda této skupiny. Tato pracovní skupina čerpá a zpracovává poznatky z terénních zkoušek svítidel, zejména z první etapy zkoušek, které jsou nasazeny v Praze na Smíchově, v oblasti Anděla.
V Praze se rozběhla však již druhá etapa v ulicích kolem Karlova náměstí. Měla by přinést i poznatky z ekonomiky provozu LED svítidel v porovnání se svítidly se sodíkovými vysokotlakými výbojkami. O rozsahu této etapy přednesl svůj příspěvek Jan Novotný, Eltodo EG.

Seminář doprovázela výstavka produktů souvisejících s problematikou veřejného osvětlení a zástupci firem měli možnost seznámit účastníky se svými produkty v bloku firemních prezentací.


Obr. 3. Doprovodná výstavka produktů souvisejících s problematikou VO

Po skončení odborného bloku se účastníci semináře přesunuli do sportovního Klubu Klasik, kde pokračovala neformální část setkání. Večer zahájil kytarový a taneční koncert španělských rytmů v podání Petra Víta a jeho dcery Veroniky.
V krásném prostředí Klubu to byl velmi pěkný zážitek. Následoval raut ve znamení grilovaných dobrot a španělských specialit. Tato neformální část semináře přinesla účastníkům nejen kulturní a gastronomický zážitek, ale i prostor pro neformální diskuse a navázání kontaktů.

Druhý den byla účastníkům bezplatně k dispozici sportoviště Klubu Klasic. Příští seminář se bude konat od 8. do 9. listopadu 2012.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933