Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jaký použít přechod z parapetního kanálu pod omítku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.01.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jaký použít přechod z parapetního kanálu pod omítku?


Jaký použít přechod z parapetního kanálu pod omítku?
Při projektování novostavby lze uložení potřebného vedení navrhnout zcela jinak než u rekonstrukce objektu. Zvláště pokud nelze sekat jak by majzlík v ruce elektrikáře potřeboval. Lišty a parapetní kanály v podobných situacích vyhrávají. Nejen pro čistější a rychlejší provedení, ale také pro budoucí možnost doplnění vedení. Málokdy však lze podobnou elektroinstalaci plně zalištovat. Přece jen tu a tam se musíme dostat pod omítku i bez parapetního kanálu. Chtělo by to vhodný přechod ...
Igor Nováček, ze dne: 12.01.2022



... nebo kryt? Na mnohých stavbách místo originální přechodky lze spatřit nejednu elektrikářskou dovednost. Těm, které jsem viděl, není co vytknout. Zcela určitě pomohly ve snížení materiálového rozpočtu. Na druhou stranu nelze to stejné tvrdit v případě rozpočtu časového. 


Před rokem 1989 byla improvizace na montážích velice ceněnou dovedností. Důvodem byl často chybějící potřebný elektroinstalační materiál. Dnešní situace je však jiná. To co nám chybí není materiál ale čas. A čas je také často větší položkou v rozpočtu, než bychom kdy v minulosti čekali. Jedna z otázek na produktové manažery KOPOS byla právě na tento typ drobných tvarovek ...




Situací, kdy je nutné přejít z lišty pod omítku, může být bezpočet. Možná řešení bych jako inspiraci zrovna nehledal a raději se obrátím na místní fórum.

Více videozáznamů KOPOS naleznete zde!
Více o ukládání vedení sledujte ve videoarchívu zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.