Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.10.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?


Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?
Filip Horáček, ze dne: 25.10.2022



Celá desetiletí hovoříme o správném uložení vedení v rodinných domech, bytech nebo různých průmyslových prostředích. Ne jen proto, že je vyhrazené elektrické zařízení doménou odborníků, ale také proto, že koncový uživatel má dle legislativy právo vytvořit chaos až za výstupem z pevné elektroinstalace. Tedy zásuvky.


Pro více informací kliknout!


Pokud pominu v soukromých objektech odvážné bastlíře, kteří hrdinsky zvládají elektroinstalaci sami a vyrobí speciální chobotnici již pod omítkou, pak u oficiálních, respektive staveb dle správného postupu, opravdu "zlo" páchají spotřebitelé až následně. Stačí se podívat do panelových bytů, kde je počet zásuvkových vývodů roven potřebě občana v socialismu, řekněme někdy v roce 1970. Do určité míry lze páchat něco podobného i v kancelářích.


Pro více informací kliknout!


Ano, poukazuji na nedostatečný počet zásuvek. Nízký počet vývodů vzniká buď splněním minimálního doporučovaného počtu dle technické normy nebo chybějící prozíravosti konkrétního investora. První případ vzníká u tzv. developerských záměrů. V takových případech je účelem vytvořit prostor se standardní elektroinstalací, po prodeji pak koncovému uživateli vzniká úkol se s takovým standardem sžít nebo provést úpravu.


Pro více informací kliknout!


Ty negativní výsledky pak lze pozorovat jako nepříliš vzhledných spletí kabelů. Vše obvykle začíná ju jedné nebo dvou zásuvek stejného obvodu, kde následuje rozbočka, prodloužení s "vícepsem". Podobné technické "polozločiny" se stávají v kuchyňských linkách, obývacích pokojích nebo ještě častěji v pracovnách (home office). V prostorách společností se zvěrstva podobná soukromým nekonají, protože tam platí pravidla vyřčená, řekněme "osobou odpovědnou".


Pro více informací kliknout!

 
Pomiňme nyní skutečnost, že použití rozbočovaček vše zatěžuje obvykle jednu fázi, že se unikající proudy pro vybavení proudového chrániče sčítají. Na trhu existuje bezpočet alternativ, jak přehledně vedení srovnat, ukrýt před možným nebezpečím nechtěného vytržením.

  • Kdo koncovému uživateli poradí? Prodavač v obchodě? Architekt?
    Nepochybuji o tom, že prodavač má zaručené argumenty, pro zboží, které chce prodat. Architekt jako extrémní alternativa, bezpochyby navrhne skvěle sladěnou sestavu. Podle mých zkušeností však bývá nejen drahá ale často i následně ne dlouho použitelná. V komerční sféře je situace jiná. Při změně užívání si nájemce nebo nový uživatel zpravidla upraví systém dle svého zadání.
  • Na jak dlouho se taková úprava kabelového vedení tvoří?
    Jinými slovy je nutno se ptát, jaký je poločas rozpadu uklizeného pracoviště. U komerčního pracoviště se taková otázka pokládat nemusí. Pracoviště je uklizené stále a počet spotřebičů se mění, zjednodušeně řečeno, se změnou pracovního zařazení.
  • Za jak dlouho vznikne potřeba změnit, rozšířit stávající sestavu spotřebičů v daném místě?
    Tuto otázku by měl položit každý, kdo finální rozvod navrhuje. Slova typu "to by mohlo stačit" v reálu pak dopadají tak, že k úuhledné variantě přibývají další vedení a vše se musí navrhnut znovu. Zda jde o soukromé, či komerční prostředí není podstatné.


Pro více informací kliknout!



Samozřejmě je veliký rozdíl mezi soukromým pracovištěm, které nepodléhá předpisům organizace a třeba průmyslovým prostředím, kde je řád a pořádek na prvním místě. Ale pokud se na to podíváme obecně, pak ... jak nastartovat univerzální semínko úvahy? Lze přistupovat k návrhu nějak podobně? Buď tedy systémově apriori nebo posteriori jinými prvky kabelové tunely, nášlapné systémy, lepící pásky, stahovací pásky, suché zipy, úložné konstrukce do psacích stolů. Jak dnes předvídat jaký způsob rozvodů použít? Pod omítkou, v trubkách, v podlaze, parapetech, stropě ... Sebelepší projektant nemá křišťálovou kouli a nemůže navrhnout systém rozvodů, který bude vyhovovat více generacím nebo nájemníkům.


Pro více informací kliknout!


Bohužel vzhledem k narůstajícím technologiím nelze očekávat, že by se potřeba připojování spotřebičů snižovala. Právě nové technologie, respektive digitalizace všeho ukazuje opačný trend. Hovoříme pouze o výhodách, ovšem o souvisejících problémech se hovoří většinou v kuloárech. Jak budeme technologie nové technologie projovovat? Prostřednictví IOT a 5G sítí? A doma přes wi-fi? Opravdu se máme spokojit tímto rčením? Nebudeme mít problémy s kabeláží? Minimálně nyní to řešit musíme.
Technické materiály v souvislosti s ukládáním vedení můžete vybírat zde v redakční knihovně!



Jak navrhujete rezervy pro kabeláž
pracovišť a jejich úhlednost?


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.