Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Časté chyby při instalaci přípojkových skříní a pilířů


Document Actions
Časté chyby při instalaci přípojkových skříní a pilířů
Dotazy na vyzdívání přípojkových pilířů a skříní se stále objevují. Přesto že bylo popsáno mnoho papíru, některé základní informace se stále nedostávají ke správným očím. Proto si krátce zopakujme: Co může být jednou z příčin zatékání do skříní? Proč je doporučování výztuh a jaké mají využití ve skutečnosti? Jaký je správný postup při zakrývání sloupku zeminou? Nač má vliv nedodržení správného postupu zapískování koncovkového dílu nad úroveň terénu?
Tým portálu Elektrika, Václav Macháček, ze dne: 13.10.2017
reklama


Velice často se stává, že při zazdívání není skříň předsazena o výrobcem udaný rozměr směrem ven od finální omítky. Důsledkem potom může být to, že se zcela neotevřou dveře skříně a do skříně může při dešti za větrného počasí zatékat.


Reálné foto: Vít Rotrekl

Další hrubou chybou zejména u plastových výrobků je nadměrné zapěnění montážní pěnou. Tady platí zásada, čím méně, tím lépe a ne naopak. V podstatě stačí pouze zapěnit rohy skříně a zbytek dokončit maltou. Pokud budeme zapěňovat i boky včetně dna a střechy skříně, tak musíme postupovat velice opatrně a nesmíme v žádném případě zapomenout na výztuhy uvnitř skříně. Výztuhy odstraníme až po dokonalém vytvrzení montážní pěny. Tento čas je uveden na obalu montážní pěny v návodu na použití.





Výztuhy je účelné použít i při zazdívání klasickým způsobem, zejména osazujeme-li skříň do otvoru větších rozměrů, kdy i malta může vytvořit boční tlak na plastové boky skříně. V případě stavby zděného pilíře pro skříň elektroměrovou, přípojkovou a plynovou, je nut­né plynotěsně prostory pro skříně od sebe stavebně oddělit. V praxi se nejlépe osvědčila obyčejná zděná omítnutá příčka.



Při instalaci celoplastového kompaktního pilíře, který se skládá ze skříně, koncovkového dílu a základového dílu, je nutné upozornit na následující, nejčastěji se vyskytující chyby. Velice důležité je vyrovnání a důkladné zhutnění dna prostoru, kam bude kompaktní pilíř umístěn. Pilíř po usazení zasypáváme zeminou za stálého důkladného zhutňování.

Zhutňování při instalaci kompaktního pilíře má zásadní vliv nejen na jeho dokonalé rovinné usazení a zaručenou stálou stabilitu, ale i na maximální omezení prostupnosti vody z okolního terénu do spodních prostorů pilíře. Velice často se také nedodržuje zapískování koncovkového dílu nad úroveň terénu do výšky 30cm. Nezapískování má rovněž zásadní vliv na prostupnost vody, tím na zvýšení vlhkosti a možnou kondenzaci vody na vnitřních stěnách skříně, ale i na elek­trickou náplň skříně.
Autor Václav Macháček

Více o přípojkách naleznete v této knize ...





Jaké časté chyby při instalaci přípojkových
skříní a pilířů znáte vy?

Podělte se s námi v níže otevřené diskusi!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933