Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jaké je to označení pancéřových trubek? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jaké je to označení pancéřových trubek?


kop_trub1.gif
Už jste se někdy zamysleli, proč jsou zdánlivě nesmyslně označeny ocelové závitové trubky? Kdo to ví, nechť dál nečte. Článek je určen mladším kolegům, aby věděli, jak šel život.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.08.2002

Kdysi dávno byly tyto trubky (též nazývané pancéřové) opatřeny vnitřní papírovou výstelkou. Trubky jsou samozřejmě opatřeny závitem, pro jehož označení se používá "P", nebo "Pc". Velikost tohoto závitu byla odvozena z praktických důvodů od vnitřního (užitečného) průměru výstelky.

Jak plynul čas a namísto "hadrových" vodičů a kabelů nastoupily výrobky z PVC, upustilo se od výstelky (zpočátku nahrazeno nevodivým lakováním), avšak vlastní trubka se z výrobních důvodů neměnila. Tím se zvětšil vnitřní průměr a jeho velikost musíme zjišťovat z katalogu.
Např.
Trubka 6013, vnější d=20.4, stěna 1.1, vnitřní d=18.2 mm, závit Pc13.5
Trubka 6042, vnější d=54 , stěna 1.5, vnitřní d=51 mm, závit Pc42

Co by se s tím dalo mnemotechnicky dělat ?
 Když podělíme vnitřní průměr velikostí závitu dostaneme poměry od 1.35 do 1.21.
ČSN 37 5050 uvádí, že do délky trubky 1.5 m je třeba volit její průměr jako 1.2 násobek průměru vtahovaného kabelu. Podotýkám, že tato ČSN je neplatná, ale proč zatracovat zkušenosti našich otců a dědů.
Pokud tedy používám trubku např. v trase od krabice pod stropem k vypínači, mohu ztotožnit průměr kabelu s označením závitu (resp.nebližší vyšší) a mám automaticky požadovanou rezervu 20%.

Něco více by nám jistě sdělil KOPOS Kolín.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.