Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak vznikl VARNET se ptáme Michala Vodičky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.06.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak vznikl VARNET se ptáme Michala Vodičky


Jak vznikl VARNET se ptáme Michala Vodičky
Od 1. ledna 2020 se trhu oficiálně otevřela společnost VARNET. Vznikla fúzí společností STASANET a VARIANT plus. Obě tyto značky byly velice známé jako distributoři slaboproudých technologií pro bezpečnost a správu budov na českém trhu. Ještě jako samostatně působící společnosti byly v červenci 2019 převzaty akciovou společností ELKOV elektro. Ta se tak stala jediným vlastníkem obou firem. Vznikla nová společnost VARNET, ale Michal Vodička nám řekl víc ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.06.2020



Kameru a mikrofon jsme tentokrát s našimi otázkami namířili na Michala Vodičku ...


Textový přepis mluveného slova ...

Co bylo prvotní myšlenkou vytvoření společného podniku? 
Já nevím, jestli si vzpomenu, koho to napadlo, protože je to myšlenka stará minimálně 7 let. Bylo nám jasné, že dřív nebo později vyčerpáme oblast silnoproudu a chtěli jsme se pustit do slaboproudu. Druhou logickou cestou byl slaboproud, který je v čím dál větší míře zastoupen na stavbách. Nechtěli jsme se pustit vlastní cestou, že bychom zakládali oddělení slaboproudu apod., ale chtěli jsme skutečně najít někoho, kdo bude stálým subjektem na trhu a na co bychom mohli navázat. 

Tenkrát jsme se poprvé potkali s Jurajem Urbančíkem v roce 2014, společnost Variant se nám velice líbila a tu jsme si vytipovali. Tam jsme se potkali a vznikla myšlenka. Juraj Urbančík mě tenkrát odmítl a postupně to došlo k tomu, že nakonec to vzniklo textem jako úplně nový novotvar ...

Oč přišli stávající klienti spojením těchto firem v jedinou? 
Spojením Stasanetu a Variantu přišli o to, že by museli shánět po republice u dvou partnerů, nejznámější značky, se kterými dnes pracují jak v EZS, tak v kamerové technice či docházkových systémech. Slaboproud do dneška byl rozložen tak, když jsem dělal Jablotron, tak už jsem nedělal jiné systémy. Toto my mažeme. Stasanet a Variant nám do sebe perfektně zapadali v tom, že nedělali stejné značky. Když jedna firma dělala Jablotron, druhá dělala Paradox. A teď jednička Jablotron dvojka Paradox na trhu, to dostanete všechno u jedné firmy. Tzn. je to napříč firmami, nejen segmenty oboru. Minimálně o toto přišli.

Bude VARNET stále jen o EZS a kamerách? Proslýchá se, že má namířeno i na scénu systémových instalací?
Zmínil jste EZS a kamerové systémy, já myslím, že hodně silnou třetí nohou jsou docházkové systémy, ty máme velice silně zastoupené. Věřím, že jsme v nich jednička na trhu jako VARNET. Co se týká integrace budov, tak pro nás je hlavně do budoucna postavena na vlastním systému VARNET, který si sami vytváříme a vyvíjíme. Do budoucna bychom to rádi viděli tak, že je jedno jaký systém máte v budově a my je všechny zintegrujeme do jednoho systému VARNET Integral.  Je jedno, jestli je to jedna budova a má více systémů, nebo je více budov s více systémy. My to chceme zintegrovat do jednoho ovládání z jednoho místa, abyste to měli co nejjednodušší.

Co se skrývá za Projektovou podporou VARNETu? 
Do budoucna bychom chtěli, aby v každém oboru, ve kterém se VARNET angažuje, poskytovali projektovou podporu našim zákazníkům na takové úrovni, že s námi budou schopní udělat jakýkoliv projekt v oboru. Je jedno, které značky sortimentu se to týká, značek je hodně. Hodně z nich zastupujeme a to není jen o projektové podpoře, je to o tom, že musíme vytvářet návody, prohlášení o shodě v češtině atd. Chceme ke všemu co nabízíme poskytovat i projektovou podporu, představte si to, že pokud jste zákazník, který teď má vytvořit zabezpečovačku na rozsáhlejším objektu, tak se na nás obrátí a my mu na základě jakýchkoliv podkladů, které od něj dostaneme, vypracujeme opravdu řešení, které pro něj bude jako podkladem pro samotný projekt ...

Co zmiňovaným spojením získá typický odběratel tohoto sortimentu? 
My skutečně chceme nabídnout pod jednou střechou profesionální řešení pro zákazníka v silnoproudu a slaboproudu, aby nemusel nikde cestovat a hledat, jak bude řešit tento, nebo tenhle problém. Dojedu do ELKOVu, resp. VARNET ..., myLIGHT ..., všechny naše firmy ve skupině a tam vyřeším úplně všechno, co jsem potřeboval od elektriky. 
To je pro nás důležité. Myslím si, že toto zažívají zákazníci od 1. ledna v Praze 4, ve Zlíně a nejpozději do pololetí, možná srpna to uděláme i v Brně, společná prodejní místa. Cíl do budoucna je mít společná prodejní místa ELKOVU a VARNETU, kde zákazník přijde a pod jednou střechou vyřeší slaboproud, silnoproud a nemusí nikam cestovat. Ať už potřebuje silnoproudý zákazník slaboproudé prvky, nebo je to naopak a klasický slaboproudař potřebuje silnoproudé prvky, na stavbě vždycky něco potřebujete k tomu, abyste to dokončil. Toto je pro nás opravdu cílem.

Bude logistika Varnetu vycházet z centrálního skladu nebo půjde o nějakou decentralní distribuci?
Možná bych řekl Variant a Stasanet se spojili ve VARNET. Variant měl vždy centrálu v Třebíči a byl plně organizován z centrály v Třebíči. Stasanet měl jen pobočky, neměl žádnou centrálu a každá si hospodařila samostatně. My jsme to používali tak, že při spojení centrála v Třebíči zůstává, protože je to velký a vyhovující objekt, má plné zázemí pro centrálu. Každou pobočku jsme doplnili o produkty, které předtím zastupoval Variant, pod jednou střechou VARNETu a je to oddělené tak, že za tím je samostatná logistika VARNETu a samostatná logistika ELKOVu. Nejpozději v druhé polovině roku chceme logistiku sdílet, bylo by nesmyslné nechat ji samostatně a v tom vnímám výhody pro zákazníky. Pokud bude společná logistika, přijede mi jedna zásilka, silnoproudá i slaboproudá. Ne odděleně. 

Ještě k tomu, co jsem řekl k Stasanetu a Variantu, o těch pobočkách, pobočkách VARNETu ... tak zachováváme samostatnost, sklady jsou plné, aby zákazník přišel a dostal vše, co potřebuje ze slaboproudu a zároveň získával zázemí centrály, obdoba ELKOVu, ale ve slaboproudu. Chceme to zreplikovat, doslova. Fungování ELKOVu do slaboproudu.

A co stávající klientské účty, zůstanou u VARNETu zachovány? Mám na mysli již sjednané třeba obchodní a logistické podmínky.
Je to zatím izolované, jedna databáze klientů ELKOVu a databáze VARNETu. Nechceme je spojovat, chceme s každým zákazníkem jednat z očí do očí, aby měli možnost zákazníkovi ELKOVu představit VARNET a naopak. Co vše jedna nebo druhá firma může udělat a proto je nechceme spojit, ale klienty si předáváme. Pokud jsem obchodník ELKOVu a chci zákazníka zaregistrovat VARNETu, tak ho předám obchodníkovi VARNET v nejbližším místě a dojde k fyzickému přidání kontaktu a vysvětlím zákazníkovi, co druhá firma dělá a jakým způsobem funguje. Bylo by nejjednodušší udělat jeden společný účet, ale to se nám nelíbilo.

Kdo je nyní přímým konkurentem VARNETU? 
Pokud by se nějaký abstraktní konkurent chtěl vyrovnat tomuto spojení, muselo by dojít k něčemu podobnému, k čemu došlo u nás. Byla tam sedmiletá geneze, ze které vyšlo spojení Elkovu a Varnetu. Tak jak je dnes spojení všech firem ve skupině Elkov postavené, nejen Elkov a Varnet, ale i myLIGHT a ELMO, tak si myslím, že to skutečně nelze udělat tím, že by se silnoproudař snažil etablovat ve slaboproudu a naopak. Muselo by dojít k něčemu takovému, jako u nás. Spojit silné firmy slaboproudů a silnoproudů. Nedokážu si představit, že by to postavil někdo na jedné firmě, neměl by takový rozsah značek a sortimentu.





VARNET připravuje vlastní katalog!
ZAŽÁDEJTE SI O JEHO ZASLÁNÍ,
ihned co vyjde
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
VARNET s.r.o. - Podklášteří, U Obůrky 823/5 , Třebíč - - trebic@varnet.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.