Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

PS250# Jak vznikal Zákon 250/2021Sb. o bezpečnosti práce na VTZ


Document Actions
PS250# Jak vznikal Zákon 250/2021Sb. o bezpečnosti práce na VTZ
Co vše je dobré vědět o vzniku zásadního zákona o bezpečnosti práce na vyhrazených elektrických zařízeních? Kdo a jak dlouho na tomto zákonu pracoval? Ujasněme si posloupnost zákona, nařízení vlády a co nahrazuje vyhlášku 50/1978Sb., co sděluje zákon sám a proč je, a bude velice důležité Nařízení vlády, na které tak dlouho čekáme. Na otázky kladené odbornou veřejností odpovídá Radek Roušar. A co vy, co vám ještě v souvislosti s přicházející platností Zákona 250/2021Sb. není jasné?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.03.2022
reklama


Radek Roušar, prezident Elektrotechnického svazu Českého se věnuje vývoji tohoto předpisu celou dobu a zná všechny podrobnosti příprav. Spolu jsme připravili a připravujeme vysvětlení konkrétních nejasností a souvislostí ...


Přepis mluveného slova ...

Je pravdou, že 1.7.2022 vejde v platnost a účinnost zákon 250 z roku 2021 Sb. O bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení. Nicméně je nutno si uvědomit, co tomu všemu předcházelo a jaké jsou souvislosti.  Krátce uvedu, co předcházelo tomu než byl tento zákon schválen. 

Na tomto zákoně se pracovalo od roku 2014. Setkávala se spousta odborných komisí, kde byli zástupci jak MPSV (Ministerstvo práce sociálních věcí) tak zástupci SUIP (Státního úřadu inspekce práce). Byli tam velmi často i zástupci TIČR (Technické inspekce České republiky), byli tam zástupci rozvodných závodu, dalších důležitých podniků a byli jsme tam i my jako zástupci HK ČR (Hospodářské komory). Opravdu se na tom pracovalo velmi dlouho a v tuhle chvíli jsme ve stádiu, kdy zákon byl v loňském roce v létě přijat a v letošním roce od 1. července vstoupí v účinnost. Nicméně není to jenom tento zákon. Je nutno si uvědomit, že v České republice máme určitou hierarchii legislativních předpisů, kde úplně na vrcholu je ústava a ústavní zákony.

To jsou věci, které nás v tuto chvíli úplně nezajímají, protože ty oblast elektrotechniky neošetří. Nicméně pak jsou zde zákony, právě ten zákon 250 z roku 2021 Sb., který vstoupí v platnost. Tento zákon obecně stanovuje vše co se týká VTZ (vyhrazených technických zařízení). Ale když říkám vše, tak myslím opravdu pouze v té obecné rovině. To znamená, musíte ten zákon brát tak, že stanovuje základní podmínky, jak pro elektrická zařízení, tak pro plynová zařízení, tak pro zdvihací zařízení a také pro tlaková zařízení. A potom budou následovat další předpisy. To budou NV (nařízení vlády), které jsou podřízeny tomuto zákonu. V tom zákoně má MPSV (ministerstvo práce a sociálních věcí) zmocnění je vydat a to bude mimo jiné nařízení vlády, kterým se stanoví, co jsou to VTZ (vyhrazena elektrická zařízení), ale stejně tak to bude nařízení vlády, kterým se stanoví, jaké jsou podmínky a předpoklady odborné způsobilosti v elektrotechnice.  To znamená NV (nařízení vlády), které nahradí současnou vyhlášku 50/1978Sb.

Proč se na to kladu takový důraz? Je důležité si uvědomit, že když od 1. července budete řešit nějakou problematiku, ať už v oblasti vyhrazených elektrický zařízení nebo v oblasti odborné způsobilosti, tak bude vždy nutné vzít do ruky jak ten zákon, kde jsou základní požadavky, tak potom to NV (nařízení vlády), kde jsou stanoveny ty požadavky podrobněji. Samozřejmě v tom našem právním řádu platí to, že to co je uvedeno v zákoně, to nesmí být v NV (nařízení vlády) v rozporu s tím. Stejně tak platí, že veškeré povinnosti podnikatelů provozovatelům elektrických zařízení ale i samotným občanům, tak musí být stanoveny v obecné rovině v tom zákoně. To NV (nařízení vlády) potom stanovuje ty podrobnosti.

Je to i z toho důvodu, že v podstatě NV (nařízení vlády) je mnohem jednodušší změnit, když bude zapotřebí něco udělat. Zákon 250/2021Sb. se připravoval od roku 2014. Prošel mnoha řízeními. Samozřejmě zasáhla do něj covidová pandemie, spoustu věcí se odkládalo kvůli covidu, ale i kdyby covid nebyl, tak by příprava tohoto zákona trvala minimálně 5 let. Takhle se bavíme o tom, že celá příprava trvala zhruba 7 let. Potom samozřejmě na to NV (nařízení vlády) nastupují další předpisy a to jsou třeba technické normy. Nicméně pozor, NV (nařízení vlády má vyšší právní sílu než technická norma. To znamená primárně bude nutno naplnit to, co je v tom NV (nařízení vlády). Respektive, co je v zákoně a poté v NV (nařízení vlády) a potom jsou až technické normy.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933